De eerste gedeeltelijke formele resultaten zien er goed uit voor Open Vld in Gent. De Gentse lijsttrekker voor de Open Vld Mathias De Clercq maakt een sprong van circa 10 procentpunten. Of dit echter genoeg is om burgemeester te worden in een alternatieve coalitie – zoals de liberale jongeling duidelijk wenste – valt echter nog te bezien. CD&V scoort immers een pak minder goed dan de allereerste voorlopige resultaten en ook N-VA verliest heel wat pluimen in de Arteveldestad. Grote verliezer is echter het kartel sp.a-Groen. Belangrijke inzet voor de verkiezingen in Gent was het omstreden circulatieplan.

Volgens de eerste officiële resultaten – op dit moment zijn 42 van van de 91 stembureaus geteld – zou Open Vld een flinke winst boeken, goed voor een 26 procent van de stemmen in totaal en groei van een kleine 10 procentpunten. Het kartel van sp.a-Groen, dat thans samen met Open Vld Gent bestuurt zou stranden op iets minder dan 33%. Het kartel blijft wel de grootste formatie, maar incasseerde een opdoffer van maar liefst 13 procentpunten. Maar gezien sp.a en Groen nog steeds aparte fracties vormen in de gemeenteraad betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat Open Vld de grootste partij is als men de partijen apart beschouwt.

Komt er een nieuwe, centrumrechtse, wind in Gent?

Mathias maakt geen schijn van kansRudy Coddens wordt burgemeester”. Dat zijn de woorden van huidig Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) die eerder deze maand werden geuit en nu weleens zullen moeten ingeslikt worden. Mathias De Clercq, waarover de uitspraak ging, is de grote overwinnaar in Gent en kan met de hulp van CD&V en N-VA (die onder leiding van Anneleen Van Bossuyt wel vijf procentpunten verloor) wel eens de huidige meerderheid breken.

Mieke Van Hecke, lijsttrekker van CD&V in Gent, liet eerder deze week ook al weten bereid te zijn voor een centrumrechtse coalitie. Ook vandaag herhaalt ze dit. “Ik reken er op dat wie ook aan zet is ons zal contacteren om te praten”, aldus Van Hecke over de mogelijkheid van een ‘Zweedse coalitie’ in Gent in Het Laatste Nieuws. “Het is belangrijk dat we weer mee de lijnen kunnen uitzetten in deze stad voor het eerst in 30 jaar.  Ik denk wel dat er voldoende basisovereenkomsten moeten zijn om samen iets te realiseren.”

(Lees verder onder de tweet.)

Nieuwe coalitie in Gent met burgemeester De Clercq zou Circulatieplan kunnen aanpassen

Een belangrijke inzet van de verkiezingen was het circulatieplan, dat heel veel delen van de Gentse stad onbereikbaar heeft gemaakt voor de auto en wellicht voor flink wat stemmenverlies voor het links kartel van sp.a en Groen heeft gezorgd. N-VA wil dat plan afschaffen en ook Open Vld en CD&V willen een aantal ‘knips’ – plaats waar men met de wagen niet door kan – op de schop. Of het zo ver zal komen, valt echter nog af te wachten.

“Het circulatieplan zou dan zeker niet dood en begraven zijn. Iedereen ziet dat het circulatieplan een zekere waarde heeft”, aldus nog Van Hecke, die tevens zei graag schepen van Cultuur te willen worden. “Maar het is te dogmatisch ingevoerd. Het circulatieplan gaat zeker niet volledig op de schop, maar we vinden wel dat twee knips (deze aan de Brugse Poort en het Rabot, nvdr.) niet op hun plaats liggen.”