In Gent grijpt Groen de macht in het kartel en (eventueel) in de stad. Zo starten Filip Watteeuw (Groen) en Elke Decruynaere (Groen) – en niet lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a) –  met de gesprekken over een nieuwe meerderheid. Voorlopig is het nog koffiedik kijken wie de burgemeesterssjerp binnenrijft. “Uitspraken daarover zijn voorbarig”, citeert BELGA Watteeuw.

In Gent verloor gisteren het rood-groene kartel (-12 procent) en de sp.a in het bijzonder. Ook binnen het kartel wijzigden de machtsverhoudingen. Zo zou Groen op 14 zitjes in de Gentse gemeenteraad kunnen rekenen. De sp.a daarentegen moet tevreden zijn met maar 7 gemeenteraadsleden. Ook op vlak van voorkeursstemmen kregen de socialisten klappen. Niet lijsttrekker Coddens (17954) maar de hyperambitieuze Mathias De Clercq is met 24.058 stemmen de populairste Gentse politicus.

Het gevolg? Het is allesbehalve een uitgemaakte zaak wie de toekomstige Gentse burgemeester gaat worden. Eerst en vooral bestaat er binnen het kartel zelf onduidelijkheid over wie er in de voetstappen van Daniël Termont (sp.a) mag treden. Hoewel Decruynaere (plaats twee) hoger op de lijst stond dan Watteeuw (plaats vijf), behaalde die laatste meer voorkeursstemmen. In tegenstelling tot De Clercq – die voortdurend benadrukt dat hij Termont gaat opvolgen – is het vooralsnog onduidelijk wie de groenen naar voren schuiven.

Valt het kartel kapot te maken?

Vandaag raakte bekend dat Open Vld en CD&V zich aan elkaar vastklinken. Hun doel? Groen uit het kartel losweken en een alternatieve meerderheid op de been brengen. Die zet lijkt evenwel niet te lukken. “Het kartel blijft bestaan in Gent. We hebben 6 jaar goed bestuurd en in die tijd hebben we veel vertrouwen opgebouwd”, stelt Watteeuw tegenover VRT NWS“De zet van Open VLD heeft niks veranderd in Gent. Het kartel is nog steeds de grootste formatie. Het is logisch dat wij de gesprekken opstarten”.

Die gesprekken beginnen volgens de Groen-kopstukken vanaf morgen. “We nodigen de andere partijen in volgorde van grootte uit voor een gesprek. We beginnen met Open Vld”, aldus Watteeuw.