Transitmigranten – illegale migranten die ons land doorkruisen om het VK te bereiken – domineren sinds een aantal maanden en zelfs jaren met regelmaat het nieuws in ons land. De Belgische regering probeert met grootschalige politieacties de mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen, maar dat levert niet overal resultaten op. Sterker, het aantal migranten neemt in Kruibeke zelfs toe. Dat stelt tenminste korpschef Wim Pieteraerens in De Standaard. 

In Kruibeke werd eerder dit jaar beslist om niet langer pro-actieve politieacties tegen transitmigranten te organiseren, maar dat blijkt geen vruchten af te werpen. “Wij zien geen verbetering. Ik zou zelfs durven te zeggen dat de situatie verslechterd is”, zegt politiechef Pieteraerens nu in De Standaard“Nu de parking van Wetteren ’s nachts gesloten is, wijken migranten nog meer uit naar Kruibeke. De parking is er slecht beveiligd, helemaal niet zelfs. Migranten hebben er veel mogelijkheden om te ontsnappen. Dagelijks zien we groepen van dertig, soms zelfs zestig, op straat lopen. Ze zijn nog radelozer en wanhopiger geworden.”

“DVZ laat de illegalen toch bijna allemaal weer vrij”

De reden waarom in augustus dit jaar in Kruibeke werd beslist om geen transitmigranten meer op te sporen, was omdat de lokale politie vond dat het dweilen met de kraan open betrof. “De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) laat ze toch bijna allemaal onmiddellijk weer vrij”, zo luidde het afgelopen zomer. Dezelfde politiechef Pieteraerens liet toen weten dat door dit “nutteloos werk” de basispolitiezorg niet meer kon gegarandeerd worden.

Onder meer deze beslissing noopte Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ertoe om maatregelen te nemen. Half september opende het nationaal administratief centrum in Steenokkerzeel. Bedoeling was dat de federale politie opgepakte transitmigranten met de bus naar dit centrum zouden brengen. Lokale politiewerkingen zouden ontlast worden op die manier. Maar volgens Pieteraerens is dit louter “windowdressing”.

Beveiliging snelwegparking Kruibeke blijft uit

“We hadden gehoopt dat het centrum in Steenokkerzeel ons werk zou verlichten, maar daar merken wij weinig van. Soms is daar maar plaats voor tien migranten, terwijl er dertig zijn opgepakt. Uiteindelijk worden de meesten ook weer vrijgelaten, waardoor ze hier na twee dagen opnieuw staan. Het centrum was een antwoord op korte termijn, maar biedt geen oplossing”, zo duidt de korpschef van Kruibeke nu in De Standaard. “Het gebeurt ook nog regelmatig dat wij na meldingen van overlast door burgers tien tot twintig migranten oppakken die we verder zelf moeten afhandelen. Dan valt onze operationele capaciteit voor de hele nacht weg. Ik heb veertien mensen te kort op 115. Mijn korps kan dat niet meer aan.”

Zoals eerder gemeld krijgt de snelwegparking aan de E17 in Kruibeke ook meer en meer overlast te verwerken door de aanhoudende druk vanwege de “radeloze” transitmigranten. Het bestuur in Kruibeke vraagt al langer dat die parking beter wordt beveiligd, maar dat blijft aanslepen. Het kabinet van de bevoegde Vlaams minister van Open­bare Werken Ben Weyts (N-VA) liet weten dat bekeken wordt met uitbater Texaco hoe men de omgeving beter kan beveiligen. “Het Agentschap Wegen en Verkeer zet ook een raamcontract in de markt voor het hekwerk.”

(Lees verder onder de tweet.)

In een reactie via Twitter weerlegt staatssecretaris Francken echter de kritiek vanwege de politie in Kruibeke. “[Het a]antal opgepakte transmigranten daalt”, luidt het. “CSI (screening van illegalen, red.) werkt wel degelijk. Nieuwe aanpak ook”. Francken benadrukt tevens dat het beoogde alternatief van de politiezone in Kruikeke – namelijk de transitmigranten gewoon naar het VK laten doortrekken – onverstandig is. Dit omwille van het potentiële “aanzuigeffect, [een waarschijnlijk] diplomatiek incident [en] grote economische schade op transportsector.”

De zittende burgemeester Jos Stassen (Groen) – verantwoordelijk voor de beleidswissel in augustus waarbij niet langer pro-actief wordt gespeurd naar transitmigranten – wordt binnenkort opgevolgd door Dimitri Van Laere (N-VA). Mogelijks zien we dus binnenkort opnieuw een beleidswissel, ten voordele van pro-actieve acties tegen transitmigratie.