In Oostende proberen huidig burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) en Open Vld-minister Bart Tommelein elkaar de loef af te steken met het oog op de burgemeesterssjerp. De Oostendse coalitievorming is echter ook vanuit een ander oogpunt belangrijk. Zo is de stad de thuishaven van sp.a-voorzitter John Crombez. Verliezen de socialisten hier de sjerp, dan is dat een regelrechte blamage. Het gevolg? De onderhandelingen verlopen uiterst stroef.

Zondag werden de socialisten – ondanks flink verlies – de grootste partij in de ‘Koningin der Badsteden’. Tommelein kon dan weer rekenen op de meeste voorkeursstemmen. Het gevolg? Zowel Vande Lanotte als de liberaal maken aanspraak op de burgemeesterssjerp en proberen een meerderheid op de been te brengen. Tommelein kijkt daarvoor vooral naar CD&V, N-VA en Groen. De ecologisten echter zien het niet zitten om met de Vlaams-nationalisten te gaan besturen.

Een coalitie met de Stadslijst van Vande Lanotte en de Open Vld van Tommelein geniet immers de voorkeur van Groen-kopman Wouter De Vriendt. Dat laatste ziet de liberaal dan weer niet zitten. Zo wil de Open Vld’er – in het geval dat men met de Stadslijst gaat samenwerken – niet met de groenen besturen. Crombez, die zich voor de sp.a met de onderhandelingen inlaat, wil dan weer wél besturen met Groen.

“Vernieuwingscoalitie”

Hangt het van Tommelein af dan komt er een zogenaamde “vernieuwingscoalitie”, versta: een meerderheid zonder de socialisten. Daarvoor moet de liberaal evenwel een akkoord kunnen vinden met Groen-lijsttrekker De Vriendt. Dat laatste lijkt evenwel makkelijker gezegd dan gedaan. Zo konden de twee lijsttrekkers vandaag geen akkoord over een samenwerking vinden.

“Ik wilde hem overtuigen van een paars-groene coalitie, hij wilde mij overtuigen. Het is allebei niet gelukt”, citeert De Standaard De Vriendt. “Ik wil alle zeilen bijzetten voor een paars-groene coalitie met Tommelein als burgemeester. Praten kan natuurlijk altijd, maar ik wil nu eerst alle kansen geven aan de bemiddelingspoging van John Crombez (SP.A)”. Wel sluit De Vriendt een toekomstig gesprek met Tommelein niet uit.

Tommelein op zijn beurt maakte vandaag dan weer een opening in de richting van de Stadslijst. “Ik heb de Stadslijst nooit uitgesloten, ik doe dat nu ook niet. Maar ik denk dat dat niet kan in een goeie formule voor Oostende. Ik wil ook geen burgemeester worden met de socialisten”, citeert VRT NWS de liberaal.

Crombez tevreden

Crombez reageert alleszins tevreden volgens De Standaard. “Het is een positieve evolutie dat de grootste partij niet meer per definitie wordt uitgesloten”, klinkt het. Hoewel Groen voor Crombez de meest uitgelezen partner is sluit hij naar eigen zeggen niets uit. Dit is echter niet onlogisch. Voor de socialisten is het belangrijk dat Oostende in rode handen blijft. Crombez die op de Oostendse Stadslijst stond zou anders de enige voorzitter zijn die in zijn woonplaats geen burgemeesterssjerp kon veiligstellen. Daarnaast, zo oppert De Morgen, zou het burgemeesterschap in Oostende voor Crombez een mooie exit zijn.