Onder het bewind van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werden al 6.000 criminele vreemdelingen teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dat maakt Francken bekend op sociale media. Gisteren werd de 6.000ste criminele vreemdeling, een man van Noord-Afrikaanse origine, gerepatrieerd. Hij kreeg tevens een inreisverbod.

Eind april 2017 ging een nieuwe, strengere vreemdelingenwet van kracht waardoor criminele vreemdelingen strenger aangepakt kunnen worden. Dankzij die wet kan de verblijfsvergunning van criminele vreemdelingen die in België geboren zijn, of die voor hun twaalfde naar België getrokken zijn, ingetrokken worden.

“Breken alle records”

Sindsdien, maar ook voordien al, werden regelmatig criminele vreemdelingen teruggestuurd naar hun land van herkomst. Intussen gaat het om maar liefst 6.000 criminele vreemdelingen die ons land werden uitgezet door bevoegd staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “We breken alle records en maken dit land veiliger”, aldus Francken op Twitter.

Gisteren werd de 6000ste criminele vreemdeling gerepatrieerd. Het gaat om een 34-jarige man van Noord-Afrikaanse origine die veroordeeld was voor drugsfeiten in verzwarende omstandigheden. Hij zat een celstraf van 4 jaar uit. De man had verblijfsrecht in Spanje, maar dat verblijf werd ingetrokken door Spanje. Hij werd gerepatrieerd naar zijn land van herkomst, met inreisverbod.

(Lees verder onder de tweet.)

Criminele illegalen

Ook op het vlak van uitzettingen van criminele illegalen boekt staatssecretaris Francken recordcijfers. In 2015, het eerste jaar onder het bewind van de nieuwe regering en staatssecretaris Francken, werden 1.437 criminele illegalen ons land gerepatrieerd naar hun land van herkomst. In 2016 werden 1.595 criminele illegalen uitgezet en vorig jaar waren dat er 1.622.

Ter vergelijking: onder de vorige regering, waar Maggie De Block (Open Vld) bevoegd was voor Asiel en Migratie, werden tussen 2012 en 2014 respectievelijk 378, 629 en 625 criminele illegalen ons land uitgezet.

ADVERTENTIE