In Ninove zit de coalitievorming in het slop. Daarom bereidt Forza Ninove-voorzitter Guy D’haeseleer zelf onderhandelingen voor met de andere partijen in de gemeente. Zo hoopt hij toch aan een bestuursmeerderheid te geraken. De partij ligt immers gevoelig doordat D’haeseleer ook Vlaams Belang-parlementslid is en zijn partij, volgens de andere partijen, onder het cordon sanitaire valt. Dat bevestigde de Ninovieter aan Het Nieuwsblad.

“De kiezer heeft duidelijk zijn voorkeur uitgesproken en ik heb er hoop op dat ik er voor januari wel uit geraak”, reageert D’haeseleer. Met Forza Ninove haalde hij immers 40 procent van de stemmen, wat goed is voor 15 van de 33 zetels in de gemeenteraad. De partij ligt echter onder vuur voor enkele vermeende racistische uitingen. Enkele foto’s lieten uitschijnen dat een paar feestvierders een Hitlergroet brachten. Maar dit bleek al snel onwaar nadat meer volledige videobeelden boven water kwamen.

D’haeseleer zou graag met N-VA, dat 2 zetels heeft, in zee gaan. Open Vld en Samen haalden respectievelijk 9 en 7 zetels en komen dus niet aan een meerderheid. De enige werkbare manier is dus om een meerderheid te vormen met Forza Ninove. D’haeseleer bereidt daarom gesprekken met de andere partijen voor: “Ik heb nog geen concrete onderhandelingen opgestart, maar ben die wel aan het voorbereiden.” Dat wil de Ninovieter in alle discretie doen en hij hoopt tegen 1 januari een nieuw gemeentebestuur te hebben: “Dat betekent dat ik tot eind december tijd heb, tegen dan kan er veel gebeuren.”

Minderheidsbestuur

“Guy heeft met die 40 procent een duidelijk signaal gekregen van de kiezer. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid op”, reageerde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op de Zevende Dag. D’haeseleer wil echter niet kwijt met wie hij precies rond de tafel zit, maar zegt wel dat een gemeentebestuur bestaande uit Forza Ninove en het linkse Samen ongeloofwaardig is. “Ik ga mijn kiezers niet bedriegen door met hen samen te gaan”, reageert hij. Een coalitie met het Open Vld van huidig burgemeester Tania De Jonge lijkt ook onwaarschijnlijk. Bart Somers, Open-Vld-burgemeester van Mechelen, herhaalde immers dat zijn partij nergens in Vlaanderen zal samenwerken met Vlaams Belang.

“Ach, ik roep Bart Somers op om zich te bemoeien met Mechelen en niet namens de Ninovieters te praten. Die hebben zondag duidelijk hun voorkeur laten blijken. Somers moet de democratie respecteren”, vervolgt D’haeseleer. Vlaams parlementslid voor N-VA, Annick De Ridder, reageerde dat haar partij in Ninove vanuit de oppositie dossier per dossier zal bekijken waar ze een minderheidsbestuur van Forza Ninove in steunen. “Maar laat D’haeseleer nu eerst zijn ding maar doen. Wij zijn in Ninove afgestraft, en kiezen resoluut en duidelijk voor de oppositie. Maar we willen Ninove ook niet onbestuurbaar laten worden”, besluit De Ridder.