Extreemlinkse activisten voeren sinds deze zomer een campagne tegen een fysiotherapiecentrum in de Berlijnse wijk Neukölln. De praktijk draagt immers de naam van een AfD-politicus. De huidige eigenaar van de praktijk heeft echter niets met de AfD te maken en vraagt om ondersteuning van de districtsraad van Neukölln.

Het ‘Therapiecentrum Holzhausen’ in de Berlijnse multiculturele wijk Neukölln is sinds de zomer het doelwit van extreemlinkse activisten die meermaals de voorgevel en de ingang van de fysiotherapiepraktijk besmeurden. Ook werden er folders uitgedeeld en werden artsen gewaarschuwd om hun patiënten niet te verwijzen naar de praktijk.

Vrouw van AfD-politicus

De aanleiding voor het vandalisme? Volgens extreemlinkse groeperingen is de uitbater van het therapiecentrum racistisch. De voormalige eigenaar van de praktijk was de vrouw van het AfD-districtsraadslid Wolfgang Holzhausen uit Treptow-Köpenick. Wolfgang Holzhausen was echter geen eigenaar of vennoot van en geen werknemer in de praktijk. “Opgepast! Hier runt de AfD politicus uit Treptow-Köpenick Wolfgang Holzhausen het therapiecentrum Holzhausen. We tolereren geen racisten van de AfD in onze buurt”, staat op een van de folders te lezen.

De huidige eigenaar, Sergej Braune, zit er het hart van in. Hij heeft de districtsraad van Neukölln geschreven met een verzoek om ondersteuning. “Ik ben ook niet politiek actief, noch ben ik lid van een politieke partij, wat ook voor mijn werknemers geldt. Alle beschuldigingen van Antifa gelden niet voor mijn praktijk”, schrijft hij aan de districtsraad.

Naamsverandering

Braune zegt tegen de Duitse krant Die Welt dat hij de praktijk had overgenomen van de vrouw van Holzhausen. Hij zou de naam behouden hebben omdat het een bekend bedrijf is. Gisteren heeft Braune dan toch de naam veranderd in ‘Fysiotherapiecentrum Neukölln’. “Zodat de activisten begrijpen dat ik niets met de AfD te maken heb”, klinkt het.

Braune ergert zich ook aan het feit dat “dat de activisten niet eens onderzoeken voordat ze een vermeende AfD-politicus beschadigen”. Op de webpagina van de praktijk staat immers duidelijk dat Braune sinds de aankoop van het centrum in 2017 eigenaar is.