In Molenbeek, waar PS-kopvrouw Catherine Moureaux op 14 oktober de verkiezingen riant won, trekt de communistische PVDA zich terug uit de onderhandelingen. “Het vertrouwen is er niet”, zegt lokaal PVDA-voorzitter Dirk De Block via BELGA. Een donkerrood bestuur komt er dus naar alle waarschijnlijkheid niet meer in Molenbeek.

Blijkbaar was een breekpunt voor de PS de verloning binnen het bestuur. De PVDA wilde namelijk dat het loon van de burgemeester en de schepenen zou verlaagd worden. Maar daar hadden ze bij de PS geen oren naar. “We kregen daar geen serieus antwoord op. Integendeel: ik kreeg het etiket ‘populist’ opgeplakt”, zegt De Block verder aan BELGA. “Dit alles toont aan dat de opening naar de PVDA nep is. Het vertrouwen is er gewoon niet.”

PS op zoek naar 6 zetels

Ook Ecolo verliet al de onderhandelingstafel in Molenbeek, waardoor Moureaux – die af wil van het antiterroristische Kanaalplan – genoodzaakt wordt om een paarse coalitie te overwegen met de ‘liste bourgmestre’ van zittend burgemeester Françoise Schepmans (MR). De PS heeft immers in totaal 23 zetels nodig om een meerderheid te vormen en zelf heeft ze er ‘slechts’ 17. De PVDA behaalde 7 zitjes in de gemeenteraad van Molenbeek, Ecolo 3.

De PVDA had ook liever met de PS én Ecolo bestuurd in plaats van met de PS alleen, ook al zijn de ecologisten dus mathematisch niet noodzakelijk. “De krachtverhouding zou te zeer in het nadeel van de PVDA zijn”, klinkt het. “De PS zou een absolute meerderheid in het college hebben gehad, waardoor ze hun punten hardhandig konden doorduwen. We hebben het van begin af aan gezegd: we willen geen PVDA-schepenen die een PS-beleid voeren.”

En huidig burgemeester Schepmans is ook bereid om een gesprek te voeren, maar “voor mij is het uiteraard belangrijk dat ons werk van de afgelopen zes jaar wordt gerespecteerd”, zo vertelt de liberale ook via BELGA/BRUZZ. Ze wil niet dat de oude PS-cultuur terug wordt geïnstalleerd. “Sommige Molenbekenaren hebben mijn kabinet al gecontacteerd met de vraag om een woning, omdat ze dachten dat Catherine Moureaux al burgemeester was.”