De Europese Commissie (EC) heeft dinsdag de Italiaanse begroting voor 2019 verworpen. Het is de eerste keer dat een begroting van een lidstaat door de EC verworpen wordt. Volgens de Commissie schendt de begroting de EU-regelgeving inzake overheidsuitgaven op flagrante wijze.  Rome krijgt nu drie weken de tijd om een nieuwe begroting in te dienen. Anders volgen er mogelijke disciplinaire maatregelen. De Italianen laten weten dat Brussel geen grote veranderingen hoeft te verwachten: “Er is geen plan B”.

De Europese Commissie (EC) heeft dinsdag de Italiaanse begroting voor 2019 verworpen. De EC kreeg in het verleden al te maken met andere EU-landen – waaronder Italië, maar ook Frankrijk, Spanje en Portugal – die de begrotingsregels van Europese Unie hebben overtreden. Maar geen enkele van die schendingen was zo flagrant als die van het laatste Italiaanse begrotingsontwerp, klinkt het. Rome krijgt nu drie weken de tijd om een nieuwe begroting in te dienen. Anders volgen er mogelijke disciplinaire maatregelen.

Begroting gaat in tegen toezeggingen vorige regering

“Vandaag is de Commissie voor het eerst verplicht een land uit de eurozone te verzoeken zijn ontwerpbegrotingsplan te herzien”, zei Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Commissie. “De Italiaanse regering gaat openlijk en bewust in tegen de toezeggingen die gedaan zijn.”

De Italiaanse begroting heeft een tekort van 2,4 procent van het Bruto Binnenlands Product. Het Italiaanse begrotingstekort in 2019 wordt daarmee drie keer zo groot als de doelstelling van de vorige regering. Vicepremiers Luigi Di Maio (M5S) en Matteo Salvini (Lega) wilden immers dat de begroting campagnebeloftes zoals een basisinkomen, een vlaktaks en een verlaging van de pensioenleeftijd zou omvatten.

“Geen plan B”

De Italiaanse premier Giuseppe Conte liet voor het verdict van de Commissie voorgesteld werd al weten dat Brussel geen grote veranderingen van de begroting hoeft te verwachten. “Er is geen plan B”, aldus Conte. “Ik zei dat het tekort bij 2.4 percent van het BBP de grens is. Ik kan zeggen dat dit onze grens zal zijn.” Bepaalde aspecten van het plan kunnen volgens Conte nog gewijzigd worden, maar niet de feitelijke uitgaven.

Di Maio verwoordde het zo: “Dit is de eerste Italiaanse begroting die de EU niet bevalt. Ik ben niet verbaasd. Dit is de eerste Italiaanse begroting die in Rome is opgesteld en niet in Brussel.”