Gisteren toonde het VTM-programma Jambers in de politiek beelden van N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever in zijn ‘war room’ toen de verkiezingsresultaten binnenstroomden. De Vlaams-nationalist had daarbij één belangrijke boodschap: “het is echt tijd voor een verzoening”. Niet iedereen hecht evenveel waarde aan de boodschap van de N-VA-voorzitter. “Gewoon [een] strategie die als golfbreker voor [de] groene golf moet dienen”, reageert Groen-kopstuk Elke Decruynaere.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is het “echt tijd voor verzoening”“Want we kunnen zo niet verder tegen links, ik word daar zo moe van, die oorlog elke dag. Eigenlijk zouden wij ook moeten zeggen ‘overstijg dat’”. Daarnaast gaf hij aan dat hij niet opnieuw tegen een “volksfront” zou willen vechten en dat de huidige meerderheid – bestaande uit CD&V en Open Vld – te krap is. “En loyaal zijn ze ook niet geweest, … op de schepenen na”, klonk het.

De woorden van De Wever mogen evenwel opzien baren. Zo hechtte hij voor de verkiezingen nog veel belang aan het verderzetten van de Zweedse coalitie“Antwerpen is de politieke hoofdstad van Vlaanderen geworden de afgelopen jaren”, klonk het toen. “Wat hier gebeurt, echoot op het Martelarenplein en in de Wetstraat. Zeker als we de Zweedse coalitie kunnen verderzetten en die is ook in Vlaanderen en federaal aan de macht, gaat dat smooth. Als dat niet het geval zal zijn, zal het minder smooth zijn”, aldus de N-VA-voorzitter. Daarnaast stelde De Wever dat een stem voor het Vlaams Belang een stem voor links is.

Decruynaere: “Strategie”

Niet iedere politicus hecht evenwel geloofwaardigheid aan de woorden van De Wever. In een reactie op een artikel van De Standaard met als titel “‘Grote verzoening’ lijkt Bart De Wever menens”, reageerde Decruynaere (plaats twee op de Gentse kartellijst) dat dit een strategie betreft. “[Het] is gewoon [een] strategie die als golfbreker voor [de] groene golf moet dienen. Groen dat – verblind door goesting om mee te besturen – in N-VA coalities stapt [is] alle geloofwaardigheid kwijt als ‘nieuwe leider op links’ nog voor het mei 2019 is”, klinkt het.