De Nederlandse koning Willem I, die zowel over Nederland als België en Luxemburg heerste in de vorm van de Verenigde Nederlanden, heeft eindelijk een standbeeld in Gent verkregen. Jarenlange inspanningen van onder meer professor Alexander Karel Evrard (94) gingen de onthulling afgelopen zaterdag vooraf. “Na Jacob Van Artevelde was Willem I de grootste weldoener voor onze stad”, luidt het in Het Laatste Nieuws.

Professor emeritus Evrard, de kracht achter het ‘Comité 1815-2015: Willem, Bedankt!’ dat jarenlang ijverde voor een standbeeld van Willen I in Gent, heeft eindelijk zijn droom in vervulling weten gaan. De oud-bioloog moest bijna verstek geven wegens medische redenen – hij kwam lelijk ten val eerder deze maand – maar zijn operatie die zijn kwetsuur moest behandelen moest even wachten. Afgelopen zaterdag werd het standbeeld van Willem I plechtig onthuld aan de Gentse Reep.

Publiée par Comité 1815-2015, Willem Bedankt sur Dimanche 21 octobre 2018

Evrard:  “Al sinds mijn studententijd ben ik ‘Groot Nederland’-gezind”

Willem I heerste van 1815 tot de Belgische onafhankelijkheid in 1830 over zowel de Noordelijke Nederlanden als de Zuidelijke. In die hoedanigheid heeft de vorst veel aandacht besteed aan Gent. De ‘verlichte despoot’ bezorgde Gent een universiteit, een textielindustrievriendelijk milieu en het kanaal Gent-Terneuzen, stuk voor stuk zaken die tot vandaag resoneren en hebben bijgedragen aan de welvaart in Gent.

In 2010 startte Evrard zijn plannen om een standbeeld van Willem I te laten plaatsen in Gent. “Al sinds mijn studententijd ben ik ‘Groot Nederland’-gezind”, zo laat Evrard Het Laatste Nieuws nog optekenen. “Door de eeuwen is het immers altijd zo geweest, België is een land dat in 1830 is uitgevonden.” De heraanleg van de Reep, die pas recent voltooid werd, liet het comité echter 8 jaren wachten, maar zaterdag werd het bronzen beeld naar een ontwerp van kunstenaar Guy Du Cheyne dan eindelijk onthuld. Tijdens de plechtigheden waren tal van ‘Prinsenvlaggen’ – Nederlandse vlaggen met de oranje kleur bovenaan in plaats van de rode – te zien alsook prominenten zoals Filip Watteeuw (Groen), zittend burgemeester Daniël Termont (sp.a) en Sas van Rouveroij (Open Vld).