Eind deze week moet de regering-Michel beslissen over wie de opvolger van de F-16’s mag leveren. Naar verluidt ligt de Amerikaanse F-35 in poleposition. Zo stelt persagentschap BELGA dat er al impliciet werd gekozen voor het Amerikaanse toestal ten nadele van de Europese Eurofighter Typhoon. “De regering zoekt nog naar een formule om de Amerikaanse keuze uit te leggen”, klinkt het.

Veel tijd heeft de regering niet meer om een beslissing te nemen in het (netelige) F-16-dossier. Zo verlengden de Amerikanen de deadline al eens met twee weken omdat de centrumrechtse coalitie geen beslissing kon nemen. De reden? Premier Charles Michel (MR) wou eerst nog met de Fransen praten. Hoewel ze voor hun Rafale geen offerte indienden, probeerden de Fransen nog buiten de aanbestedingsprocedure naar het contract te dingen. Nadien doemde de gemeenteraadsverkiezingen op. Om een debat omtrent de nieuwe gevechtsvliegtuigen te vermijden, stelde Michel de beslissing opnieuw uit. Tegen 29 oktober moet er echter een definitieve beslissing komen. Hakt de regering geen knopen door, dan dreigt heel de aanbestedingsprocedure in het water te vallen.

Van der Maelen: “Dure vliegende Fyra’s”

In concreto moet de regering kiezen tussen de ‘Europese’ Eurofighter Typhoon en de F-35 van het Amerikaanse Lockheed-Martin. Echter, volgens BELGA werd al impliciet gekozen ten voordele van het Amerikaanse toestel. “De regering zoekt nog naar een formule om de Amerikaanse keuze uit te leggen”, citeert het persagentschap een regeringsbron. Aan De Morgen laat een bron weten dat er nog geen formele beslissing werd genomen. “Maar we staan er niet ver van”, klinkt het. “Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat het de F-35 wordt”, laat een andere bron aan de krant weten.

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen klinkt niet verbaasd. “De beslissing over de aankoop van de F-35 gevechtsvliegtuigen is al lang geleden genomen”, reageerde hij gisteren tegenover BELGA. “Minister Vandeput is kritiekloos meegegaan in het veel te ambitieuze opzet om het duurste technologische snufje op de markt te kopen. Dit toestel is technisch twijfelachtig, buitensporig duur en de aankoopprocedure is meermaals gemanipuleerd”.

Daarnaast waren volgens de sp.a’er de regeringspartijen “te laf” om met dit dossier naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. “Maar de beslissing is er, zo wordt vandaag opnieuw bevestigd, nu is het enkel nog zoeken naar een manier om die dure vliegende Fyra’s aan de bevolking te slijten”, stelt hij tegenover BELGA.