In een bericht op Facebook toont Dries Van Langenhove, de verguisde oprichter van de omstreden rechtse jongerengroep Schild & Vrienden (S&V), zich tevreden over de beslissing van de rechter in de kortgedingzaak tegen de UGent. De onderwijsinstelling van rector Rik Van de Walle had Van Langenhove eerder geschorst en verboden om nog de gebouwen te betreden. Van Langenhove mag nu alsnog de rechten-bibliotheek betreden om zijn masterproef af te werken. Zijn mandaat in de raad van bestuur in de UGent werd echter niet opnieuw geactiveerd. De S&V-kopman wil nu een formele stemming organiseren over zijn bestuursrol.

Via een Facebookupdate laat Van Langenhove weten tevreden te zijn over de beslissing vandaag in kortgeding. De rechter bepaalde dat de rechtenstudent wel zijn studie kan verder zetten én de UGent ook fysiek mag betreden. Het dispuut over het mandaat van Van Langenhove in de UGent-bestuursraad – waarvoor hij in mei werd herkozen – is echter nog niet opgelost. Daarom vraagt de S&V-stichter aan UGent-rector Rik Van de Walle “dan ook formeel om een stemming te organiseren waarbij de studenten zelf mogen kiezen of ik hen mag blijven vertegenwoordigen in de Raad van Bestuur”.

Publiée par Dries Van Langenhove sur Mardi 2 octobre 2018

Dries Van Langenhove: “Ik vraag de rector formeel om een stemming te organiseren over mijn bestuursrol”

Hoewel hij “het nieuws net zoals u [moest] vernemen via de media” voelt Dries Van Langenhove zich gesterkt in het oordeel van de kortgedingrechter op dinsdag. “De uitleg van de rechter komt er op neer dat rector Rik Van de Walle een grove fout heeft gemaakt toen hij zonder enig besef van de concrete feiten lasterlijk zei dat ik me bezondigd had aan ‘ernstige tuchtfeiten en strafbare feiten’, ook voegde hij er meteen onbezonnen aan toe dat ik ‘verantwoordelijk’ zou zijn voor alles wat in de reportage werd getoond”, aldus de S&V-voorman op Facebook. “Rector Rik Van de Walle schendt hiermee op een grove manier het vermoeden van onschuld en ondergraaft zo onze rechtstaat.” 

De rechter in kortgeding verschafte Van Langenhove zijn bestuursrol aan de UGent echter niet terug. “Hoewel ik – in tegenstelling tot de rector – na één stemronde verkozen werd met een grote voorsprong, wordt mij nu de toegang ontzegd tot mijn zitje in de Raad van Bestuur”, zo schrijft de controversiële opiniemaker verder. “De rector beweert dat hij studentenparticipatie hoog in het vaandel draagt. Ik vraag hem bij deze dan ook formeel om een stemming te organiseren waarbij de studenten zelf mogen kiezen of ik hen mag blijven vertegenwoordigen in de Raad van Bestuur. Als de meerderheid vóór stemt, geeft u mij opnieuw toegang tot het zitje in de Raad van Bestuur waartoe ik democratisch verkozen werd. Als de meerderheid van de studenten tégen stemt, geef ik mijn zitje in de Raad van Bestuur op.”

Een Pano-reportage die begin vorige maand werd uitgezonden op de VRT liet blijken dat er racistische prenten en ‘memes’ zouden zijn gedeeld in interne chatkanalen van Schild & Vrienden. Hierna ontstond flink wat commotie in de politiek en media waarop het parket aankondigde om een onderzoek te starten. Bij onder meer Dries Van Langenhove werd een huiszoeking uitgevoerd en laptops en gsm’s in beslag genomen. In zijn laatste bericht op Facebook laat hij echter weten “bericht van de onderzoeksrechter [gekregen te hebben] dat ik mijn computer terugkrijg en dat ik hier geen borg voor moet betalen”.