Antwerps Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter kan de verzoening” van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maar matig appreciëren. De ‘linkse bocht’ van de N-VA’er omschrijft Dewinter tegenover de Gazet van Antwerpen als “kiezersbedrog van het ergste soort”.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is het “echt tijd voor verzoening”“Want we kunnen zo niet verder tegen links, ik word daar zo moe van, die oorlog elke dag. Eigenlijk zouden wij ook moeten zeggen ‘overstijg dat’”Daarnaast gaf hij aan dat hij niet opnieuw tegen een “volksfront” zou willen vechten en dat de huidige meerderheid – bestaande uit CD&V en Open Vld – te krap is. “En loyaal zijn ze ook niet geweest, … op de schepenen na”, klonk het.

De woorden van De Wever mogen evenwel opzien baren. Zo hechtte hij voor de verkiezingen nog veel belang aan het verderzetten van de Zweedse coalitie“Antwerpen is de politieke hoofdstad van Vlaanderen geworden de afgelopen jaren”, klonk het toen. “Wat hier gebeurt, echoot op het Martelarenplein en in de Wetstraat. Zeker als we de Zweedse coalitie kunnen verderzetten en die is ook in Vlaanderen en federaal aan de macht, gaat dat smooth. Als dat niet het geval zal zijn, zal het minder smooth zijn”, aldus de N-VA-voorzitter. Daarnaast stelde De Wever dat een stem voor het Vlaams Belang een stem voor links is.

Dewinter: “Kiezersbedrog van het ergste soort”

Dewinter kan de verzoeningspoging van De Wever evenwel niet appreciëren. “Kiezersbedrog van het ergste soort”, fulmineert hij tegenover de Gazet van Antwerpen. De Vlaams Belang-kopman verwijt De Wever linkse formaties “via de achterdeur het stadhuis binnen te loodsen”. “Hij kijkt natuurlijk al naar de federale verkiezingen. Misschien wil hij in Antwerpen al een opening creëren naar een andere partner naast de liberale MR aan Franstalige kant”, gokt Dewinter. Naar eigen zeggen zal hij er zich als “een duivel in een vat wijwater tegen verzetten”.