De uitslag van de komende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zal, althans volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), politieke gevolgen hebben voor Vlaanderen en bij uitbreiding België. “Als we de Zweedse coalitie kunnen verderzetten en die is ook in Vlaanderen en federaal aan de macht, gaat dat smooth. Als dat niet het geval zal zijn, zal het minder smooth zijn”, vertelde hij vandaag in “De ochtend” op Radio 1.

Momenteel bezet de coalitie van burgemeester De Wever – bestaande uit N-VA, Open Vld en CD&V – 30 van de 55 Antwerpse raadszetels. Het is echter nog maar de vraag of de N-VA-voorzitter zijn centrumrechtse coalitie na de verkiezingen kan gaan verderzetten. Een peiling voorspelde in dit kader weinig goeds. Door terreinverlies van N-VA (van 37,7 procent naar 32,2 procent in de peiling), een stagnering van Open Vld (5,5 procent in de peiling) en een ondermaats presterende CD&V (7 procent in de peiling) zou de huidige coalitie nog maar op 25 van de 55 raadszetels kunnen rekenen.

Peiling: Groen voor het eerst boven de 20 procent

De Wever: “Wat hier gebeurt, echoot op het Martelarenplein en in de Wetstraat”

Een dergelijk scenario – waarin N-VA, Open Vld en CD&V geen meerderheid meer hebben – kan volgens De Wever nationale gevolgen hebben. “Antwerpen is de politieke hoofdstad van Vlaanderen geworden de afgelopen jaren”, klonk het in “De ochtend” op Radio 1. “Wat hier gebeurt, echoot op het Martelarenplein en in de Wetstraat. Zeker als we de Zweedse coalitie kunnen verderzetten en die is ook in Vlaanderen en federaal aan de macht, gaat dat smooth. Als dat niet het geval zal zijn, zal het minder smooth zijn.”

Een dreigement naar zijn ‘kritische’ coalitiepartners is dit volgens De Wever evenwel niet. “Dat is politiek realisme”, klinkt het. “Een shift in het Antwerpse bestuur zal ook Vlaams en federaal misschien wel gevolgen hebben. Misschien niet onmiddellijk, maar zeker binnen zes maanden.”

Van Besien: “Ik wil echt een muur zetten tussen Antwerpen en de nationale politiek”

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien kan zich niet herkennen in de analyse van De Wever. Zo wil hij naar eigen zeggen “echt een muur zetten tussen Antwerpen en de nationale politiek”. De reden? Volgens Van Besien verdienen de Antwerpenaren “een politieke besluitvorming die over Antwerpen gaat”. “Het mag niet gaan over de politieke spelletjes van de nationale politieke partijen”, stelde de Groen-lijsttrekker in “De ochtend” op Radio 1.