In Ninove won Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer met zijn lokale lijst ‘Forza Ninove’ overrompelend de verkiezingen. Zijn formatie behaalde 40 procent, en komt slechts twee zetels te kort voor een absolute zetelmeerderheid. Voor die twee zetels kijkt D’haeseleer naar de lokale N-VA-afdeling. Het probleem? De lokale N-VA-afdeling gaat niet samenwerken met Forza Ninove. 

Gisterenochtend leek bij de N-VA de deur voor een coalitie met de D’haeseleer nog op een kier te staan. Toen later een oude Facebookpost opdook waarin enkele spelende Afrikaanse kinderen worden vergeleken met chocomousse, deed De Wever de deur dicht. “Walgelijk” reageerde de N-VA-voorzitter tijdens een debat van VRT NWS. Het gevolg? De lokale N-VA-afdeling zegde een afspraak met D’haeseleer en co af.

De Forza Ninove-kopman reageerde “dat er voorlopig blijkbaar geen gesprekken mogen plaatsvinden als gevolg van de hetze. Maar ik hoop dat ik de kans krijg om Bart De Wever hierover eens persoonlijk te spreken”. Die kans schijnt D’haeseleer evenwel niet te krijgen. “Jezelf publiekelijk uitnodigen getuigt van weinig stijl”, reageert De Wever volgens VRT NWS“De gesprekspartner bij lokale onderhandelingen is onze lokale afdeling. Die geniet ons volste vertrouwen.

N-VA kiest voor oppositie

Zonet liet de lokale N-VA-afdeling weten dat er geen samenwerking met Forza Ninove komt. “Na intern overleg en aftoetsen met de nationale partijleiding is het bestuur tot de conclusie gekomen niet in te gaan op de uitnodiging van Forza Ninove”, reageert de afdeling volgens VRT NWS.

In een coalitie met de andere partijen treden ziet de N-VA evenwel niet zitten. De oplossing van de Vlaams-nationalisten? Gedoogsteun leveren “per dossier”. “Onze partij wil Ninove niet in onbestuurbaarheid storten. Onze mandatarissen zullen, vanuit de oppositie, dossier per dossier beoordelen en deze steunen indien dit het algemeen belang van de stad dient”, klinkt het.

“Lynchpartij”

D’haeseleer is naar eigen zeggen het slachtoffer van een “lynchpartij”. “Als het over links gaat, zijn er geen grenzen en kan alles. Als het over rechtse partijen gaat, wordt alles uit zijn context getrokken en opgeklopt”, klinkt het.