Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) wil Open Vld, CD&V, sp.a en Groen opnieuw uitnodigen tijdens de herfstvakantie. Dat liet hij weten tijdens een tweede gespreksronde met Groen. Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien vindt echter dat er nog “een hemelsbreed verschil” is tussen hun beide partijen en dat de informatieronde afgesloten is. Dat brengt De Standaard.

Van Besien liet na het tweede gesprek weten dat de discussie tussen N-VA en Groen beleefd was verlopen: “Wij hebben al onze informatie op tafel gelegd, er komen dus geen nieuwe informatieve gesprekken meer.” Het initiatief ligt volgens Van Besien bij De Wever: “Wij zeggen wat we voor de verkiezingen al zeiden: het verschil tussen de programma’s van Groen en N-VA is in Antwerpen hemelsbreed.” Volgens de Groen-lijsttrekker zal zijn partij wel naar voorstellen van N-VA luisteren, maar het is volgens hem wel duidelijk waarvoor zijn partij staat.

In een persbericht van het kabinet van burgemeester De Wever is te lezen dat hij de partijen die al op een tweede gesprek kwamen – namelijk Open Vld, CD&V, sp.a en Groen – tijdens de herfstvakantie opnieuw zal uitnodigen. Tijdens dat derde gesprek zal het gaan over een technische toelichting over de financiële situatie van de stad. Donderdag was de sp.a-ploeg van kopstuk Jinnih Beels nog op bezoek bij De Wever. Na een gesprek van 3,5 uur zei ze dat ze de sp.a-partijstandpunten over sociaal beleid, onderwijs, mobiliteit en samenleven heeft overgebracht. Ze benadrukte wel dat het nog steeds een informatieronde is en geen coalitieonderhandeling.

CD&V-voorzitter Wouter Beke liet eerder al weten dat hij een ‘Zweedse coalitie’ met N-VA, CD&V en Open Vld ziet zitten. Die centrumrechtse coalitie zou echter maar 1 zetel op overschot hebben en dat ziet De Wever niet zitten. Één (CD&V)-gemeenteraadslid zou De Wever onder druk kunnen zetten, iets waar de N-VA-voorzitter niet naar uitkijkt. Daarnaast hekelde de Vlaams-nationalist het (vermeende) gebrek aan loyaliteit bij zijn Zweedse coalitiepartners. Beke is het daar niet mee eens en gelooft in een centrumrechtse coalitie. “Het kan mathematisch, en er zijn voorbeelden uit het verleden die tonen dat het zou kunnen werken.” Daarnaast ontkende Beke – in weerwil van wat De Wever suggereerde – het verwijt dat CD&V niet loyaal was aan het Antwerpse stadsbestuur.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/