Het is eindelijk beslist. Gisteren was er nog enige ophef in het parlement tijdens de parlementaire hoorzitting rond het F-16-hoorzitting, maar nu is het duidelijk. De F-35 en niet de Eurofighter wordt de nieuwe straaljager van de Belgische strijdkrachten. Dat heeft de regering beslist en brengt onder meer Het Laatste Nieuws. De F-35 kan meer de lucht in, past in het voorziene budget (alles in totaal gaat het om 4 miljard) en de VS bieden economische compensaties. De oppositie is ontevreden.

De ‘fifth generation fighter’ van Lockheed-Martin, de F-35, zal de Belgische F-16 gaan vervangen op termijn. Hiermee volgt België landen op zoals Nederland en Israël. “We hebben gekozen voor een partenariaat met de VS onder de vorm van F-35”, zo citeert Het Laatste Nieuws minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) vandaag na afloop van het kernkabinet.

“We hebben geprobeerd om zo transparant mogelijk te zijn”, zo startte premier Charles Michel (MR) de persconferentie deze namiddag waarin de keuze voor de F-35 werd bekend gemaakt. “We willen een sterke partner (binnen de NAVO, red.) blijven. Onze defensie-uitgaven bedragen nu 0,9 procent van het BBP. Daarmee zijn we een van de landen met de laagste uitgaven voor defensie.”

F-35: aankoop van 4 miljard euro

De aankoop van de 34 F-35-toestellen zal in totaal ongeveer 4 miljard euro bedragen, zo weten De Tijd en De Standaard: 3,8 miljard plus 200 miljoen euro aan wisselkoersprovisies, berekend tot in 2028 met inflatie. Het is de duurste aankoop ooit van het Belgische leger. Toch is het 600 miljoen euro minder dan geraamd. Premier Charles Michel (MR) hoopt nu om deze resterende middelen te kunnen gebruiken voor toekomstige, Europese militaire investeringen zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van een Europese jet.

Eerder vandaag liet N-VA-fractievoorzitter in de Kamer Peter De Roover aan SCEPTR weten dat meerdere experten de verschillende aspecten (kostenprijsje, capaciteiten, onderhoud…) van de kandidaat-opvolgers woensdag hebben toegelicht in het parlement. De sterke en zwakke kanten van de resterende kandidaten – de F-35 en de Eurofighter – werden hierdoor ontbloot. “Het is op basis van deze informatie dat de regering een beslissing [heeft gemaakt].” Vandeput benadrukte vandaag tijdens de persconferentie klaar en duidelijk dat “het aanbod van de Amerikanen […] het beste op alle zeven evaluatiecriteria” was.

Oppositie laat kritiek horen

Eerder vandaag spuugden Groen en sp.a al hun gal over de gang van zaken rond de opvolging van de F-16, maar nu liet ook de rechtse oppositiepartij Vlaams Belang meteen weten dat ze zich “niet tegen de noodzakelijke aankoop van de opvolger van de F16’s [kanten], maar wel tegen de keuze voor de F-35”.

“Eerst en vooral is er de kostprijs, die een veelvoud van de concurrerende toestellen bedraagt, niet alleen in aankoop, maar ook in onderhoud en gebruik”, zo meent Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) in een persmededeling. “Het staat buiten kijf dat zowel de paracommando’s, de zeemacht als de landmacht een torenhoge prijs zullen betalen voor deze aankoop. Verder is er het verregaande verlies aan soevereiniteit. Zo worden we met de F-35 volledig afhankelijk van Amerikaanse technologie. In plaats van de sterk ontwikkelde militaire tak van onze Europese luchtvaartindustrie te ondersteunen, kiezen we voor een peperdure buitenlandse variant. Een keuze voor de Saab Gripen of de Rafale was zowel operationeel, budgettair als strategisch een logischere keuze geweest.”