De lokale N-VA-afdeling van Ninove heeft een samenwerking met Forza Ninove om deel uit te maken van het gemeentebestuur afgewezen. Volgens Jan Segers, editorialist bij Het Laatste Nieuws, zitten daar niet zozeer ethische drijfredenen achter, bijvoorbeeld bezwaren rond enkele ‘foute’ Facebookposts van Forza Ninove-kopman Guy D’haeseleer, maar eerder strategische beschouwingen. Dat zei hij in het het VRT-praatprogramma De Afspraak. N-VA-voorzitter Bart De Wever weet immers “dat als hij in Ninove met de N-VA toe[stemt in] een coalitie met Forza Ninove, een belangrijk argument om potentiële Vlaams Belang-kiezers van het Vlaams Belang weg te houden komt te vervallen”, klonk het.

De Wever heeft veelvuldig laten optekenen dat een stem voor het Vlaams Belang een verloren stem is. Het is net daarom dat de hetze rond Forza Ninove – volgens D’haeseleer een “lynchpartij” – welgekomen is. Dat denkt HLN-opiniemaker Jan Segers. Na de gigantische kiesoverwinning van Forza Ninove heeft men eerst enkele feestelijke handgebaren van Forza-fans proberen framen als Hitlergroeten, waarna enkele onsmakelijke Facebookposts van D’haeseleer werden opgerakeld. De mogelijke coalitievorming (met N-VA) is erdoor ernstig geschaad. “Ik denk dat het eigenlijk een welgekomen alibi is voor de N-VA. Volgens mij is dé reden dat N-VA er niet in meegaat van strategische aard.”

Forza Ninove-hetze: Isoleert N-VA Vlaams Belang omwille van kiezers en coalitiepartners?

De Wever heeft steeds, zeker in de strijd om de sjerp in Antwerpen, laten optekenen dat een stem voor het Vlaams Belang een verloren stem, of zelfs een stem voor links, is. “Stel dat hij zou toe[stemmen in] een coalitie met Forza Ninove, verspeelt hij dat argument dat hij het liefst uitspeelt en dat hem bijzonder goed uitkomt”, aldus Segers. “Dat dreigt hem dan bijzonder zuur op te breken over heel Vlaanderen bij de volgende Vlaamse en federale verkiezingen”, aldus Jan Segers.

Een tweede beschouwing die niet aan bod kwam in De Afspraak is natuurlijk hoe de federale en Vlaamse coalitiepartners van N-VA zouden reageren op een samenwerking met het Vlaams Belang. Het is goed mogelijk dat Open Vld en CD&V niet zo ver zouden gaan om de huidige regeringen te laten vallen in een extreme poging om het cordon sanitaire intact te houden, maar voor de Franstalige MR van premier Charles Michel ligt de zaak beduidend gevoeliger. In Wallonië zou dit immers fel uitgespeeld kunnen worden tegen de MR door de PS. Olivier Chastel, de voorzitter van de MR, liet reeds weten via de RTBF dat een N-VA/Vlaams Belang-coalitie in Ninove “een heel slecht signaal” zou zijn.

D’haeseleer zelf heeft er begrip voor dat de twee Ninoofse jonge verkozenen voor N-VA nu moeilijk bereikbaar zijn en “in hun schelp” kruipen na de mediahetze rond D’haeseleers persoon en partij, maar wees in De Afspraak ook op de morele plicht van mensen die zich politiek kandidaat stellen in hun gemeente. “Als je deelneemt aan de verkiezingen, dat is toch iets anders dan deelnemen aan een miss-verkiezing, je hebt een verantwoordelijkheid voor je stad die moet bestuurd worden”, aldus D’Haeseleer nog in De Afspraak. “Ik ga de komende dagen alle inspanningen doen om die mensen (de twee N-VA’ers in kwestie, red.) terug rond te tafel te krijgen, omdat ik weet dat op inhoudelijk vlak we echt niet zoveel verschillen”.