Saoedi-Arabië krijgt het internationaal zwaar te verduren. De reden? Gezagsdragers van de oliestaat zouden – althans volgens Turks president Erdogan – betrokken zijn bij de moord op de Saoedische dissident en journalist Jamal Khashoggi. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo grijpt deze (geopolitieke) gebeurtenis aan om (opnieuw) voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië te pleiten. 

De zaak-Khashoggi kan voor de Waalse regering vervelende gevolgen hebben. Zo is het Arabische koninkrijk een van de belangrijkste klanten van het (Waalse) wapenfabriek FN Herstal. Hoewel Waals minister-president Willy Borsus (MR) een stopzetting van de wapenleveringen aan Saudi-Arabië niet per definitie uitsluit, kijkt hij vooral naar de Europese Unie. Geen slecht plant, suggereerde De Croo vandaag in ‘De Ochtend’ op radio 1. “Gezamenlijke actie is natuurlijk beter. Dat hebben we in het verleden ook gedaan ten opzichte van Zuid-Soedan waar toen ook gruwelijkheden werden gepleegd”, klonk het.

Alleen, volgens de Open Vld’er mag België zich niet verschuilen achter de Europese Unie. Daarbovenop zal het nemen van een Europese maatregel tijd vragen. Het gevolg? De Croo wil dat België het voorbeeld van Duitsland volgt. “Merkel heeft het voortouw genomen en de wapenexport vanuit Duitsland opgeschort, het zou goed zijn moest België als eerste land dit volgen”, klinkt het.

De Open Vld-vicepremier verwijst daarnaast naar de oorlog in Jemen, waar Saudi-Arabië eveneens een rol speelt. “Je kan niet dweilen met de kraan open. Langs een kant investeert België massaal in humanitaire hulp voor Jemen. Langs de andere kant verkiest men in Wallonië om wapens te blijven verkopen en geld te verdienen op die oorlog”, verklaarde hij in De Ochtend op radio 1. “We moeten zorgen dat we niet het rioolpuntje worden van Europa op gebied van moreel gezag. Ik vind dit onaanvaardbaar.”

Geen nieuw pleidooi

Het is niet de eerste keer dat er politieke controverse ontstaat over Saudi-Arabië. Eerder leek de Belgische goedkeuring van de Saoedische toetreding tot de VN-vrouwenrechtencommissie nog als aanzet te functioneren voor het herbekijken van de diplomatieke relaties met het Arabische koninkrijk. De Croo pleitte toen eveneens voor een wapenembargo ten nadele van de oliestaat. Het ‘probleem’? In België zijn de deelstaten bevoegd omtrent licenties voor de wapenexport. Bijgevolg zal Borsus moeten oordelen of FN Herstal – eigendom van de Waalse overheid – nog wapens zal mogen uitvoeren.