Momenteel zijn er geen NGO-schepen meer actief voor de Libische kust. Dat schrijft Il Giornale. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) reageert verheugd.

Doorheen het hele jaar 2016 en het grootste deel van 2017 waren er in de zogenaamde ‘Search and Rescue’ zone voor de Libische kust tal van NGO’s actief. De NGO’s haalden in dat gebied actief migranten op om ze vervolgens naar Italië te brengen. Volgens de organisaties ging het om reddingsoperaties, volgens critici deden zij aan mensensmokkel. Het gaat onder meer om NGO’s zoals Sea Eye, Open Arms, Médecins Sans Frontières, SOS Mediterranée, Jugend Rettet, Seefuchs en Lifeline. Alle migrantenvervoersactiviteiten in het gebied zijn nu tot stilstand gekomen, meldt Il Giornale.

Salvini: “De smokkelaars zijn klaar met hun vuile werk”

Volgens Il Giornale zijn er daar verschillende redenen voor. Zo werd er sinds 2017 steeds meer druk gezet op de NGO’s door de Italiaanse regering en het Italiaanse gerecht. Verschillende NGO’s werden aangeklaagd voor ‘collusie’ met mensensmokkelaars. Ook werden er akkoorden gesloten met Libië.

Maar het succesvol stilleggen van de ‘taxidienst’ voor migranten lijkt vooral toe te schrijven aan de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega). Hij verklaarde als het ware de oorlog aan de NGO’s en sloot herhaaldelijk de Italiaanse havens voor hun schepen. Uiteindelijk lijken de NGO’s zich daarbij neergelegd te hebben.

Salvini reageert verheugd op het nieuws. “Dankzij onze acties liggen er geen NGO-schepen voor Libië, dus de smokkelaars zijn klaar met hun vuile werk”, aldus Salvini. “De resultaten: 110.000 landde vorig jaar tot oktober, de landingen klokten dit jaar af op 21.000. En om te denken dat de ‘migraties’ volgens de Partito Democratico ‘onvermijdelijke processen’ waren, waar we niets aan konden doen.”