Volksgezondheidminister Maggie De Block (Open Vld) dient een wetsontwerp in rond alcoholgebruik voor jongeren onder de 18. Die mogen vanaf binnenkort niet langer versterkte bieren of wijnen drinken, denk aan drankjes zoals Desperados of Martini-vermout. Maar gewoon bier of wijn kunnen jongeren vanaf 16 jaar wel blijven drinken, in tegenstelling tot het eerdere advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) van Deblock, die een absoluut alcoholverbod adviseerde voor -18-jarigen. De Christelijke Mutualiteit (CM) is niet te spreken over het eindresultaat. Dat brengt onder meer De Standaard.

De Block legde het advies van de HGR deels naast zich neer. Jongeren vanaf de leeftijd van 16 jaar zullen alsnog gewoon bier en wijn kunnen consumeren. “We moeten jongeren uitleggen wat de risico’s van alcohol zijn. Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker”, redeneert de liberale De Block via BELGA. “Verbieden om te verbieden is niet de oplossing.” Maar daar is men het bij de CM niet mee eens.

“Is hier nu eigenlijk een minister van Volksgezondheid aan het woord, of een minister van Economie?”

“Is hier nu eigenlijk een minister van Volksgezondheid aan het woord, of een minister van Economie?”, vraagt een verontwaardigde Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM), in De Standaard. “Er wordt telkens zogezegd een stap vooruit gezet, maar in realiteit blijft de minister adviezen negeren. Niet alleen van de Hoge Gezondheidsraad, maar bijvoorbeeld ook van de Vereniging voor Alcohol en Andere Drugproblemen (VAD) en van de CM.”

Van Gorp en medestanders verwijzen naar bijvoorbeeld het invoeren van de zone 30. Dat is nodig omwille van het redden van levens, ongeacht aantrekkingskracht rond ‘verboden vruchten’, zo redeneert men. Wat de economische kant van het verhaal betreft benadrukt de CM-voorzitter ook dat de rekensom niet klopt. “Jaarlijks kosten ziekten en ongevallen door alcoholconsumptie 5 tot 6 miljard euro, terwijl de inkomsten van de taksen op alcohol 3 miljard bedragen”, klinkt het verder in De Standaard. “En dat terwijl er wekelijks 12- tot 17-jarigen op de spoed terechtkomen door het drinken van alcohol.”