Enkele weken geleden plaatste het parket een “bom” onder het Belgische voetbal. Zo verdenkt men verschillenden van witwaspraktijken, fraude, en ‘matchfixing’. CD&V-Kamerleden Roel Deseyn en Stefaan Vercamer grijpen deze gelegenheid aan om de fiscale en RSZ-voordelen van de sportclubs en sporters te beknotten. De voorbije tien jaar kostten de voetballonen de Schatkist ongeveer één miljard euro aan belastinggeld“, klinkt het bij Vercamer.

Profvoetballers moeten in België slechts 20 procent van hun bedrijfsvoorheffing betalen. Daarnaast worden hun sociale bijdragen niet berekend op basis van hun eigenlijke brutoloon maar op basis van een vast brutoloon van 2.281 euro. Het gevolg? Ze betalen maximum maar 868 euro. “Dat betekent dat bijvoorbeeld topvoetballers minder belastingen betalen dan een vuilnisman of secretaresse. Jaarlijks kosten deze voordelen de overheid 130 miljoen euro”, stippen de christendemocraten in een persbericht aan.

Strengere voorwaarden

Deseyn en Vercamer willen deze situatie veranderen. Hangt het van de christendemocraten af, dan krijgen alleen sportbeoefenaars die minder dan 6.800 euro per maand verdienen een ‘RSZ-korting’. “De voorbije tien jaar kostten de voetballonen de Schatkist ongeveer één miljard euro aan belastinggeld”, klinkt het. “We willen opnieuw een rechtvaardige spanning creëren ten aanzien van andere jobs. Daarbij raken we niet aan de kleinere clubs en minder verdienende sporters, die de steunmaatregelen wel degelijk nodig hebben.”

Een ander voorstel van de christendemocraten betreft het opkrikken van het minimumloon voor sporters die niet uit de Europese Unie komen. “Het lage minimumloon nu is voordelig voor clubs die zo spelers aantrekken in de hoop hen later met winst te kunnen verkopen. Daar worden niet de spelers, maar wel de makelaars en clubs beter van”, stelt Deseyn in een persbericht.

Geen nieuwe discussie

Echt ‘nieuw’ is het voorstel van de christendemocraten evenwel niet. Zo pleitte enkele maanden geleden sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven al voor een hervorming van de huidige regeling. “Niet meer te verdedigen“, klonk het bij de socialist over de fiscale gunstmaatregelen voor professionele sporters.