De Catalaanse president Quim Torra (JuntsxCat) dreigde om de parlementaire steun voor de regering van de socialistische Spaanse premier Pedro Sanchéz (PSOE) in te trekken, als deze niet binnen een maand met een voorstel over de Catalaanse zelfbeschikking op de proppen komt. De Spaanse regering heeft dat ultimatum intussen verworpen. Eergisteren was het exact een jaar geleden dat de Catalanen een onafhankelijkheidsreferendum organiseerden en voor de onafhankelijkheid stemden.

De Catalaanse president Quim Torra (JuntsxCat) dreigde eerder op dinsdag om de parlementaire steun voor de minderheidsregering van de socialistische Spaanse premier Pedro Sanchéz (PSOE) in te trekken, als deze niet binnen een maand met een voorstel over de Catalaanse zelfbeschikking op de proppen komt.

Ultimatum aan Spaanse regering

“Ons geduld is niet eindeloos. Als er niet voor november een voorstel om op een overeengekomen, bindende en internationaal erkende manier zelfbeschikking uit te oefenen op tafel ligt, kan de onafhankelijkheidsbeweging de heer Sanchéz geen enkele vorm van stabiliteit in het parlement garanderen”, zei Torra voor het Catalaanse parlement.

De Spaanse regering heeft dat ultimatum intussen verworpen. “We accepteren geen ultimatums”, zei regeringswoordvoerster Isabel Celaa“Zelfbestuur ja, maar onafhankelijkheid nee.” Sanchéz wil naar eigen zeggen blijven inzetten op “een brede dialoog” om de Catalaanse crisis op te lossen.

De Spaanse premier Sanchéz zit in een weinig comfortabele positie in het Spaanse parlement. Binnenkort moet de begroting voor het jaar 2019 goedgekeurd worden. Zijn minderheidsregering telt slechts 84 van de 350 zetels in het parlement. Hierdoor is Sanchéz afhankelijk van de steun van andere partijen, zoals de Catalaanse nationalisten.

Verjaardag onafhankelijkheidsreferendum

Eergisteren was het exact een jaar geleden dat de Catalanen een onafhankelijkheidsreferendum organiseerden en voor de onafhankelijkheid stemden. Het Spaanse grondwettelijke hof achtte het referendum onwettig en Madrid greep met harde hand in. Verschillende onafhankelijkheidsactivisten en Catalaanse politici werden gearresteerd. De toenmalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont bevindt zich nog altijd in ballingschap in België.

Op maandag wist een pro-onafhankelijkheidsdemonstratie meer dan 180.000 mensen op de been te brengen in Barcelona. Op enkele plaatsen was het onrustig, met confrontaties tussen demonstranten en de politie. Zo werd er een demonstratie voor het Catalaanse parlement opgebroken door de politie. Ook wegen, snelwegen en treinsporen werden gedurende enkele uren bezet.