‘Bushmeat’, vlees van wilde (veelal beschermde) dieren uit het Afrikaanse regenwoud wordt massaal ingevoerd in het Westen, ook in ons land. De steeds grotere afzetmarkt van Afrikaanse inwijkelingen maakt het vlees een populair product. Zo nemen Afrikanen bushmeat mee in hun bagage via de luchthaven van Zaventem waardoor ieder apenvlees kan kopen in Brussel. Dat blijkt uit een Pano-reportage die woensdag werd uitgezonden. Dierenrechtenorganisatie GAIA stelt dat er – ondanks massale ontradingscampagne’s – “in bijna 30 jaar tijd […] niets veranderd [is]”.

Tientallen tonnen. Dat is de hoeveelheid ‘bushmeat’ of exotisch wildvlees dat elk jaar via de luchthaven van Zaventem ons land binnenkomt. Het vlees, soms afkomstig van beschermde diersoorten, komt vooral uit het regenwoud van Afrika. De groeiende handel heeft een grote impact op het wildbestand in Afrika. Maar ondanks de vele ontradingscampagne’s en overheidsmaatregelen tegen het gebruik, blijft het gebruik aanhouden en zelfs groeien. GAIA roept op om meer betere maatregelen te treffen, specifiek rond controle en straffen.

“In 1991 al toonden we met GAIA dat er in de Matongéwijk in Brussel vlees van wilde dieren verkocht werd”

“In 1991 al toonden we met GAIA dat er in de Matongéwijk in Brussel vlees van wilde dieren verkocht werd. De stukken aap lagen er open en bloot in bakken tentoongesteld. Nu gebeurt het meer verdoken, maar in bijna 30 jaar tijd is er blijkbaar niets veranderd”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch op Radio 1. “Het was toen al illegaal, maar het blijft maar toestromen. Het probleem van de controle blijft.”

Vooral de controles op Zaventem laten te wensen over, vindt men bij Gaia. Ook de lichte straffen zouden weinig ontradend zijn. “Af en toe wordt er vlees in beslag genomen, er staan boetes op, maar eigenlijk riskeer je niks. Een beetje, ga heen in vrede, en je kan doordoen”, aldus nog de GAIA-kopman. “Verder zou ik graag eens een onderzoek zien naar wat er passeert via diplomatieke valiezen. Diplomaten zijn onschendbaar. Er wordt wel wat gesmokkeld, op bestelling kan je zowat alles krijgen, dat weet iedereen. Ik heb er geen bewijzen van, maar een onderzoek zou wel op zijn plaats zijn.”

(Lees verder onder de tweet.)

Waarom eten (Zwart-)Afrikanen bushmeat?

In het Congolese Kisangani (het vroegere Stanleystad) – midden in het regenwoud – kost een kilogram rundvlees ongeveer dubbel zoveel als een kilogram aap of antilope. In het regenwoud is runderen kweken dan ook bijzonder moeilijk wegens allerlei ziektes. Het (gekoeld) invoeren van het product is tevens weinig voor de hand liggend gezien de lange tocht langs slecht onderhouden wegen. En buiten de stad is er vaak zelfs geen rundvlees beschikbaar. Kippen of geiten telen kan wel, maar men is weinig geneigd om deze te slachten. Dit gezien ze de dieren dan geen melk of eieren meer kunnen geven.

Deze geografische en economische redenen verklaren echter niet waarom Afrikanen in Westerse landen hongeren naar bushmeat. Er is dus ook een culturele component, zo wijst VRT NWS erop. Veel Afrikanen geloven immers dat het eten van bushmeat een bepaalde kracht geeft. En effectief, los van enig spiritueel bijgeloof, heeft bepaald exotisch wildvlees wel degelijk meer proteïnen en voedingsstoffen dan gekweekt varkens-, kippen- of rundsvlees.