In Oostende – ook al is de N-VA de tweede grootste partij – lijkt de strijd om de sjerp vooral te draaien rond huidig burgemeester Johan Vande Lanotte en Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein. Hoewel zowel de sp.a-politicus als de liberaal elkaars partijen niet uitsluiten, gaat Vande Lanotte geen schepen worden onder een andere burgemeester. “Ik ga niet als schoonzoon bij een andere burgemeester gaan zitten. Dan ga ik iets anders doen”, stelde Vande Lanotte tegenover ‘De ochtend’ op Radio 1.

Hoewel de sp.a in 2012 opnieuw de grootste werd met zo’n 32 procent van de stemmen vielen er wel wat kanttekeningen te plaatsten bij het ‘succes’ van de socialisten. Enerzijds moest de partij een stevig verlies incasseren (in 2006 konden ze nog op zo’n 45 procent van de stemmen rekenen), anderzijds werd haast vanuit het niets de N-VA met 22 procent de tweede grootste partij.

Een peiling van Het Nieuwsblad schijnt deze tendensen ook voor deze verkiezingen te voorspellen. Zo blijft de Stadslijst van Vande Lanotte (24,1 procent) de grootste maar verliest men opnieuw fors. Opmerkelijk? Hoewel de N-VA met 17,7 procent de tweede grootste lokale formatie blijft, verliest de partij tegenover de vorige verkiezingen. Vlaams Belang (15,4 procent), Open Vld (15,3 procent) en Groen (11,9 procent) moeten achtervolgen.

Alles of niets?

In Oostende draaien de gemeenteraadsverkiezingen – en de vraag wie de volgende burgemeester gaat worden – vooral tussen Tommelein en Vande Lanotte. “We zitten duidelijk in een debat tussen Tommelein en mezelf”, stelde Vande Lanotte daarover in ‘De ochtend’ op Radio 1. “De ene wint, en de andere niet.” Voor de sp.a-politicus hangt er ook het verdere verloop van zijn politieke carrière aan vast. “Ik ga niet als schoonzoon bij een andere burgemeester gaan zitten. Dan ga ik iets anders doen”, klonk het bij Vande Lanotte.

Tommelein, wiens partij de voorbije zes jaar een coalitie vormde met de Stadslijst van Vande Lanotte en CD&V, langs zijn kant blijft tot na de verkiezingen in mei volgend jaar Vlaams minister. “Maar één zaak is duidelijk”, zo stelde de liberaal, “als de kiezer in Oostende mij de kans geeft om burgemeester te worden, zal ik in 2019 de eed afleggen en ook in 2019 daadwerkelijk burgemeester worden.” 

Groen niet met N-VA, N-VA niet met de Stadslijst

In Oostende werden de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie al duchtig beperkt. Tommelein sluit zo de PVDA en Vlaams Belang uit. Voor een verderzetting van de huidige coalitie met de Stadslijst en CD&V doet de liberaal evenwel de deur niet dicht. Ook Vande Lanotte doet dat niet. “Wij praten met Open VLD, CD&V en Groen”, stelde hij in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Tegen een alternatieve coalitie op rechts – met N-VA – zegt Tommelein eveneens geen neen. De vraag is echter of de liberalen en de Vlaams-nationalisten daarvoor voldoende stemmen zullen halen. Is dat niet het geval, dan moeten Tommelein en N-VA-lijsttrekker Björn Anseeuw niet op Groen rekenen. “Wij gaan alvast niet in coalitie met N-VA”, klonk het beslist bij Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt. Anseeuw zelf sluit op zijn beurt een coalitie met de Stadslijst van Vande Lanotte uit.