Ophef in Brugge. De traditionele kerstmarkt moet er plaatsruimen voor een ‘wintermarkt’. Die naamswijziging werd doorgevoerd om “neutraler” te zijn en mensen van een ander geloof niet te schofferen. Dat meldt VTM Nieuws. Zelfs de kerstverlichting moet eraan geloven. Deze heet voortaan winterverlichting. Op sociale media weerklinkt kritiek op die beslissing.

Katholieke symbolen staan onder druk in ons land. Dat bleek onder meer al toen Lidl bewust kruistekens verwijderde van verpakkingen, toen AB InBev Kerstbier schrapte uit haar assortiment of toen in Wallonië Sinterklaas op kindertekeningen werd afgebeeld zonder kruis op zijn mijter.

Wintermarkt en winterverlichting

Ook de traditionele kerstmarkt moet eraan geloven, zo blijkt. In de steden Brussel, Antwerpen, Gent en Hasselt werd al gekozen voor variaties met het woord winter in plaats van kerst, nu gaat ook Brugge voor de bijl. Kerstmarkt is niet langer kerstmarkt maar is nu ‘wintermarkt’. Kerstverlichting wordt omgedoopt tot ‘winterverlichting’. Maar dat zorgt voor veel ongenoegen.

“Die naam is ronduit belachelijk”, aldus Brugs N-VA’er Pol Van Den Driessche. “Of je nu gelovig bent of niet, de kerstmarkt maakt deel uit van onze cultuur. Er is geen enkele reden om tradities overboord te gooien, en al zeker niet onder het mom van neutraliteit. Ken jij één moslim die weigert een kerstmarkt te bezoeken uit vrees dat hij katholieke waarden en normen door de strot geramd zal krijgen? We moeten stoppen met onszelf zo in de hoek te plaatsen.”

De organisatoren van de ‘wintermarkt’ verdedigen hun beslissing. Zij willen naar eigen zeggen niemand schofferen. “Het was inderdaad ook een manier om neutraler te zijn”, aldus Piet Vanderyse aan Het Nieuwsblad. “Je moet weten dat hier honderdduizenden toeristen komen om van de sfeer te genieten. We willen niemand voor de borst stoten.”

Op sociale media weerklinkt echter bijzonder veel kritiek op die beslissing. “Kunnen we allemaal nog een klein beetje normaal doen”, vraagt iemand zich af. “Wij wonen toch echt in een belachelijk land he man.”