In Brugge, waar een niet al te bitse campagne is gevoerd, zijn alle officiële kiesresultaten binnen. Deze duiden op een duidelijke winst voor de CD&V, die meteen ook de burgemeester zal leveren: Dirk De Fauw. De christendemocraten zijn in Brugge met ruim 5 procentpunten gegroeid en zullen nu met Open Vld en sp.a besturen. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) zet daarbij dus een stapje achteruit. Zijn partij tuimelt een grote 7 procentpunten achteruit in vergelijking met 2012. Enkel het verlies van N-VA – waar Pol Van Den Driessche lijsttrekker was – is groter in Brugge: ruim 8 procentpunten verlies.

CD&V, de grote winnaar in Brugge, zal het ‘Venetië van het Noorden’ gaan besturen in een klassieke tripartite met sp.a en Open Vld. Dat bracht onder meer Het Nieuwsblad naar buiten. De christendemocraten van De Fauw konden een mooi resultaat optekenen alsook de lijst van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld). Groen en het Vlaams Belang van lijsttrekker Stefaan Sintobin mogen zich ook onder de winnaars rekenen. Grote verliezers zijn de partij van huidig burgemeester Landuyt en de N-VA.

Dirk De Fauw over tripartite in Brugge: “Zo grote dossiers aanpakken”

“We hebben gekozen om met drie grote partijen samen te werken”, zei De Fauw deze avond op VTM NIEUWS. Dit “om duidelijk rond de grote dossiers – de nieuwe zeesluis in Brugge, de stadsvaart in Brugge, maar ook dossiers over Brugge zelf… – naar Brussel toe, naar Vlaanderen toe […] duidelijke standpunten te kunnen vertolken”.

Landuyt reageerde ook via VTM over zijn verlies. “Dat is niet leuk, maar we kunnen dat een beetje zien afkomen, maar dit is niet leuk”, aldus de bijna oud-burgemeester die belooft om een stap opzij te zetten. “Ik heb altijd gezegd, ‘één stem minder en ik ga met pensioen’, en ik ga mij daaraan houden”. Landuyt is wel van plan om zijn zetel in het Vlaams parlement te behouden.

Van Volcem, wier partij in feite niet nodig is om een meerderheid te vormen, laat weten “absoluut te willen meewerken” aan het nieuwe project waarvoor haar partij is gekozen door CD&V en Open Vld. N-VA’er Pol Van Den Driessche liet weten wellicht “te weinig hard oppositie gevoerd te hebben”. Hij wil zich nu wel “constructief opstellen” ten aanzien van de nieuwe coalitie.