De Britse winkelketen Marks & Spencer krijgt felle kritiek omdat het de hijab te koop aanbiedt als onderdeel van een schooluniform, dat schrijft de rechtse nieuwssite Breitbart. Het kledingstuk is bedoeld voor schoolkinderen op de kleuterschool – vanaf drie jaar dus – tot op de middelbare school.

De Britse winkelketen Marks & Spencer biedt de hijab te koop aan als onderdeel van een schooluniform. De hoofddoek is terug te vinden in de sectie ‘essentials’ op de pagina voor schooluniformen in de webshop van de winkelketen. De hijab kost er zes Britse pond en is zowel in het zwart als in het blauw te verkrijgen. Het kledingstuk is bedoeld voor schoolkinderen op de kleuterschool – vanaf drie jaar dus – tot op de middelbare school.

“Middeleeuws gedachtegoed”

Op sociale media kwam er intussen harde kritiek op de winkelketen. “Marks and Spencer faciliteert middeleeuws gedachtegoed door de verkoop van hijabs voor kinderen in de categorie schoolkledij”, schrijft Majid Nawaz – zelf een moslim en voormalig islamist die nu campagne voert tegen extremisme – op Twitter. “Het is hun recht om winst te kiezen boven waarden. Maar het is ons recht om hen daarvoor te veroordelen. Kleine meisjes wordt verteld dat het ‘onbescheiden’ is om hun haar te laten zien.”

“Voor alle duidelijkheid: deze worden al voor kleine meisjes vanaf 3 jaar in voorraad gehouden”, aldus Nawaz. “De hijab wordt nog steeds (alleen aan vrouwen) opgelegd door de wet in Iran en Saoedi-Arabië, en vele andere landen. Dit is genderapartheid. Marks en Spencer zijn vrij om ook t-shirts met de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika te verkopen, maar ik durf te wedden dat ze dat nooit zullen doen.”

Veel Britse grootwarenhuizen en winkelketens bieden uniformkledij aan, aangezien uniformen op veel scholen in het Verenigd Koninkrijk verplicht zijn. “Wij bieden op maat gemaakte uniformen voor 250 scholen in het hele land en zij vertellen ons welke items ze nodig hebben als onderdeel van hun schooluniformenlijst. Een aantal scholen hebben dit jaar de optie voor de hijab aangevraagd”, schrijft de woordvoerder van Marks & Spencer op Twitter.