Het Britse leger onderzoekt een groep jonge soldaten, nadat zij de islamkritische burgerjournalist Tommy Robinson tegenkwamen en toejuichten.

De jonge soldaten liepen de islamkritische burgerjournalist Tommy Robinson tegen het lijf bij een benzinestation dichtbij Watford. Op beelden die door Robinson op sociale media gedeeld werden is te zien hoe de soldaten zingen en hem toejuichen.

“Robinson is uiterst rechts”

Kort na het incident kwam het Britse leger met een verklaring naar buiten die Robinson ervan beschuldigt een “uiterst rechtse ideologie volledig in strijd met de waarden en het ethos van de krijgsmacht” te hebben.

Robinson weerlegde die beschuldigingen vanmorgen in een verklaring. “De islam is geen ras en het is meer dan een religie, het is een politieke ideologie […] Ik heb vrij centristische opvattingen, heb geen ras in welke vorm dan ook genoemd in meer dan 10 jaar activisme”, aldus Robinson.

Tuchtmaatregelen

Het Britse leger laat ook weten tuchtmaatregelen te zullen treffen tegen de soldaten in de video. “De krijgsmacht heeft robuuste maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat diegenen met extremistische opvattingen niet worden getolereerd of toegestaan om te dienen”, klinkt het. “Wie de waarden en normen van het leger schendt, wordt geconfronteerd met administratieve maatregelen.” 

Het resultaat van die administratieve actie zou “kunnen leiden tot beëindiging van de dienst of een vermindering van de rang, evenals een formele berisping die de promotie kan vertragen. Men denkt dat de mannen […] diversiteitstraining krijgen”.