De onderhandelingen tussen Dominic Raab – de Brexit-onderhandelaar van de Britse regering – en zijn EU-tegenhanger Michel Barnier zijn gisteren afgesprongen. De DUP, de Noord-Ierse partij die gedoogsteun levert aan de regering van Theresa Maygeeft aan dat het Verenigd Koninkrijk zich best voorbereidt op een ‘No Deal’-scenario.

Dominic Raab, de Brexit-onderhandelaar van de Britse regering, reisde gisteren naar Brussel voor een ongeplande vergadering met zijn EU-tegenhanger Michel Barnier. Even deed het gerucht de rond dat er een akkoord zou zijn over het probleem van de Ierse grens. De onderhandelingen sprongen echter al na een uur af. De Britse regering wenste het laatste ontwerpakkoord niet te ondertekenen.

Ierse grens

Het grote twistpunt lag in het zeer omstreden voorstel dat het gehele Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde duur binnen de douane-unie van de Europese Unie blijft, indien er geen andere oplossing kan worden gevonden voor een douanevrije grens tussen de Britse provincie Noord-Ierland en de EU-lidstaat Ierland.

De EU wilde wel een onderbrekingsclausule in de douaneovereenkomst opnemen. Maar alleen als Noord-Ierland daarvan wordt uitgesloten. Dat zou kunnen leiden tot douanecontroles op goederen die tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk worden vervoerd, wat in feite op een grens in de Ierse Zee neerkomt. Zo een grens zou onaanvaardbaar zijn voor de Britse premier Theresa May.

DUP: “Voorbereiden op ‘No Deal'”

Voor de DUP, de conservatieve Noord-Ierse partij die gedoogsteun levert aan de regering-May, zou dat voorstel al helemaal een brug te ver zijn. Diezelfde DUP geeft aan dat het Verenigd Koninkrijk zich best voorbereidt op een ‘No Deal’-scenario.

“Gezien de manier waarop de EU zich heeft gedragen en de hoek waarin ze Theresa May hebben geplaatst, is er op dit moment geen overeenkomst die een meerderheid in het Lagerhuis afdwingt. Het is dus waarschijnlijk onvermijdelijk dat we uiteindelijk een ‘No Deal’-scenario krijgen”, zegt Sammy Wilson, de Brexit-woordvoerder van de DUP.