Jair Bolsonaro, de ‘Braziliaanse Trump’, heeft met ruime voorsprong de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij haalde wel net niet genoeg stemmen om een tweede ronde te voorkomen.

De rechtse Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro heeft een klinkende overwinning behaald in de eerste ronde van de Braziliaanse presidentverkiezingen. Met 46,93% van de stemmen heeft hij een ruime voorsprong op de andere kandidaten, maar net niet genoeg om een tweede stemronde te voorkomen.

‘Braziliaanse Trump’

Bolsonaro, die qua stijl en inhoud weleens met de Amerikaanse president Donald Trump vergeleken wordt, maakte vanuit de politieke marge een ongeziene stijging in populariteit mee. De Braziliaanse kiezer is de door schandalen en corruptie geplaagde – veelal linkse – traditionele partijen duidelijk beu.

Een maand geleden werd Bolsonaro tijdens een campagnemeeting in de buik gestoken, wat hem ervan weerhield campagne te voeren. Het deed niets af aan zijn populariteit, integendeel. Indien hij de tweede ronde wint zou het de eerste keer sinds de militaire dictatuur in 1985 zijn dat rechts Brazilië regeert. De voormalige legerkapitein heeft zich overigens herhaaldelijk positief uitgelaten over de militaire dictatuur.

Bolsonaro beloofde een hard politieoptreden tegen corruptie en misdaad. Ook beloofde hij de wapenwet te versoepelen. Brazilië kende in 2017 een recordaantal van 63.880 gewelddadige sterfgevallen. Veel Brazilianen zijn het geweld, de misdaad en het onveiligheidsgevoel dus beu. Ook de economische voorstellen van Bolsonaro wisten de kiezer te bekoren: hij beloofde een slankere overheid, belastingverlagingen en een economisch nationalisme naar analogie met Trump.

Tweede ronde

Met weinig financiering en zonder steun van de grote partijen vertrouwde Bolsonaro op zijn bekwaam gebruik van sociale media tijdens de campagne. “Dit was een grote overwinning, gezien het feit dat we niet op televisie kwamen, een partij die nog steeds erg klein is zonder campagnegeld en gezien het feit dat ik 30 dagen in het ziekenhuis lag. We moeten geloven in ons Brazilië. We moeten gemobiliseerd blijven”, zei Bolsonaro gisteren in een video op sociale media.

Ook de partij van Bolsonaro, de ooit kleine Sociaal Liberale Partij (PSL), deed het goed in de parlementsverkiezingen die gisteren werden gehouden. De PSL wordt nu de op-één-na grootste partij in het Braziliaanse parlement. De linkse Arbeiderspartij (PT) blijft wel de grootste in de erg versnipperde Kamer van Afgevaardigden.

In de tweede ronde zal Bolsonaro het opnemen tegen Fernando Haddad van de linkse Arbeiderspartij, die 28% van de stemmen haalde. Hij is de plaatsvervanger van de populaire ex-president Luiz Inacio Lula da Silva, die momenteel in de cel zit vanwege corruptie. Ciro Gomes van de eveneens linkse Democratische Arbeiderspartij werd derde met 12,5%. Haddad riep intussen op tot een “verenigd front” tegen Bolsonaro.