“Een gigantische bom onder de voetbalwereld”, zo wordt het grote onderzoek naar de Belgische voetbalwereld omschreven op VRT NWS. Woensdag werd duidelijk dat tientallen huiszoekingen werden verricht bij allerlei verdachten in een zaak naar corruptie in de voetbalwereld. Het gaat onder meer om witwaspraktijken, fraude, maar ook om ‘matchfixing’. Bij matchfixing probeert men de uitslagen van de voetbalwedstrijden te manipuleren om zo bijvoorbeeld gokopbrengsten te verzekeren.

Woensdag viel de politie binnen op 44 adressen in België en 13 in het buitenland. Bij zowat elke Belgische topclub – RSC Anderlecht, Club Brugge, KAA Gent, Racing Genk, Standard Luik, KSC Lokeren, KV Mechelen, KV Oostende, KV Kortrijk – werden huiszoekingen uitgevoerd. Naast tal van voetbalmakelaars, bestuursleden, scheidsrechters en trainers, werd er ook bij een voormalige advocaat, enkele journalisten, en een boekhoudkantoor aangeklopt. Bij Zulte Waregem, Antwerp, STVV, Waasland-Beveren, OHL, Westerlo, Cercle Brugge, Beerschot-Wilrijk en Roeselare werden geen huiszoekingen uitgevoerd.

Mogi Bayat spil in onderzoek voetbalwereld

De huiszoekingen kaderen in een onderzoek dat eind vorig jaar werd opgestart rond verdachte financiële transacties in de voetbalwereld. Een rapport van de Cel Sportfraude van de federale politie liet de bal rollen. Het onderzoek spitst zich in twee delen toe: Enerzijds wordt het witwassen van geld, corruptie en fraude onderzocht, anderzijds doet men onderzoek naar ‘matchfixing’. Voorlopig is het nog niet duidelijk of er iemand in verdenking is (of wordt) gesteld.

De 13 huiszoekingen in het buitenland werden uitgevoerd in Luxemburg, Frankrijk, Montenegro, Servië, Macedonië en Cyprus. Er werden documenten en dossiers in beslag genomen en verschillende personen werden opgepakt en verhoord als verdachte. VRT NWS lijst onder meer spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, ex-manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck, Club Brugge-trainer Ivan Leko en drie topmensen bij KV Mechelen waaronder mede-eigenaar Olivier Somers op. De twee topscheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière en voormalig advocaat Laurent Denis werden evenzeer opgepakt.

(Lees verder onder de tweet.)

De spilfiguur in de hele zaak zou echter de eerst genoemde voetbalmakelaar Mogi Bayat (44) zijn. De machtige zakenman van Iraanse afkomst heeft nagenoeg een monopolie op de transfermarkt. Bij bijna alle topclubs regelde hij de transfers als bemiddelaar tussen de clubs en spelers. Zijn vermogen wordt geschat op 15 miljoen euro. Hij heeft een harde reputatie in het wereldje.

ADVERTENTIE