Vandaag werd er in de Kamer hevig gedebatteerd over de regeringsverklaring van premier Charles Michel (MR). Tijdens het debat viel op dat niet Kamerfractieleider Ahmed Laaouej maar oud-premier Elio Di Rupo namens de PS sprak. Die laatste deed het – retorisch althans – niet slecht. “De conclusie [is] dat veel burgers ‘stop, stop, stop’ zeggen”, alludeerde Di Rupo op het ‘jobs, jobs, jobs’-mantra van de regering-Michel.

Volgens PS-voorzitter Di Rupo staat het beleid van de regering-Michel gelijk aan sociale afbraak. “Alle prijzen zijn gestegen, maar het inkomen van de burgers niet”, citeert BELGA hem. “Uw beleid laat de ongelijkheden toenemen”, verweet hij Michel. Vooral de liberale ministers De Block (Volksgezondheid) en Bacquelaine (Pensioenen) kregen de volle laag van de Franstalige socialist. Zo verweet hij Maggie De Block besparingen in de gezondheidszorg en hekelde hij verschillende “oneerlijke” hervormingen in het beleidsdomein van Daniel Bacquelaine.

Daarnaast moet Michel volgens Di Rupo toegeven dat besturen zonder de socialisten toch niet zo’n succes is. In dat kader verwees hij naar de – in vergelijking met de andere Europese lidstaten – lage economische groei en het “energiefiasco”.

“Uw puinhopen”