Een Belgische urban explorer, onder de naam Mister C, heeft zonder al te veel moeite het Justitiepaleis in Brussel beklommen. Hij geraakte helemaal tot aan de koepel op het dak, waarna hij weer naar beneden kwam. Dat blijkt uit zijn blog ‘La vie en C’ en een bijbehorend Youtube-filmpje. De beveiliging van het gebouw lijkt dus niet helemaal waterdicht. Criminelen of terroristen zouden op dezelfde manier dus makkelijk in het gebouw kunnen binnendringen.

De uitstap van de avonturier is onschuldig van aard, maar toont wel het beveiligingsprobleem aan van het gigantische gebouw. Hoewel ongeveer 200 politieagenten en soldaten het gebouw bewaken, is het onmogelijk om elk hoekje van het justitiepaleis te controleren. De vraag rijst nu over wat terroristen of criminelen zouden kunnen aanrichten wanneer er een groot crimineel proces, zoals dat van de terrorist Salah Abdeslam, in het gebouw plaatsvindt. Via de koepel is het gebouw immers makkelijk binnen te dringen en die lijkt dan nog eens makkelijk te bereiken. Op de begane grond zijn er echter, naast de agenten en militairen, nog enkele metaaldetectors die de doorgang van het schijnbaar ondoordringbare fort beletten.

Aan het begin van zijn video laat Mister C weten dat wat hij doet, illegaal is. Hij zegt ook dat niemand hem moet nadoen en iedereen gewoon moet “genieten van zijn verhaal”. In een kort stappenplan toont de avonturier hoe hij het justitiepaleis kon beklimmen. De eerste stap is volgens hem om de omgeving te observeren. Op die manier gaat hij naar stap twee waarin hij snel kon zien waar de veiligheidsdiensten zich bevonden om ze zo te ontwijken. In het filmpje is te zien hoe hij een geblindeerde politieauto aanwijst en ontwijkt.

Zijn derde stap houdt Mister C geheim zodat mensen hem niet na kunnen doen. Vervolgens is te zien hoe de man de eeuwige stellingen rond het justitiepaleis beklimt. Hij zegt erbij dat hij het zonder zaklamp doet, omdat dat teveel aandacht zou trekken. Nadien zit hij aan de koepel bovenop het gebouw en neemt hij foto’s van het uitzicht, waarna hij weer naar beneden gaat. In totaal duurde zijn klim naar de koepel zo’n twee uur en kwam hij onderweg naar boven geen enkele bewakingsagent tegen.

Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, reageert bij Het Nieuwsblad: “Ik kan het begrijpen, maar ik wil er ook aan toevoegen dat de man een groot risico neemt. Voor hetzelfde geld was hij naar beneden gevallen en wat dan? De werken en beveiliging die nodig zijn voor het justitiepaleis zijn een feit. Als dat door deze actie versneld wordt, dan is dat een goede zaak.”