Gisteren stelde Catalaans minister-president Quim Torra in Barcelona de ‘Raad van de Republiek’ voor. Deze instelling, een soort parallelle regering in België, komt onder leiding te staan van voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont en moet de Catalaanse onafhankelijkheidseis internationaal kracht bijzetten, zo weet BELGA.

Puigdemont blijft proberen om vanuit zijn ballingschap een politieke rol te spelen. Zo kondigde de separatist enkele dagen geleden aan dat hij – met een nieuwe politieke beweging – alle Catalaanse separatisten wou verenigen. Veel succes heeft die nieuwe formatie evenwel nog niet kunnen boeken. Zo schaart maar één van de drie separatistische partijen zich achter de ‘Nationale Roep om de Republiek‘.

Ontwijken Spaanse justitie

Gisteren kondigde regiopresident Torra een nieuw initiatief aan. Zo stelde hij in Barcelona de “Raad van de Republiek”, een nieuw orgaan onder leiding van Carles Puigdemont, voor. Het doel? Internationale ondersteuning zoeken om naar de Catalaanse onafhankelijkheid te kunnen toewerken. Om problemen met het Spaanse gerecht te voorkomen zal het nieuwe orgaan geen officiële status krijgen. Toch komt er – zoals indirect valt af te leiden uit de voorstelling van Torra – coördinatie met de Catalaanse regering.

Volgens Puigdemont is het “aan deze nieuwe raad om op een vrijere en veiligere manier de Republiek op te bouwen, zonder tussenkomst van de Spaanse staat”.  Dit zou – althans volgens de Catalaan – worden beperkt door de Spaanse rechterlijke macht. Bijzonderheden over het functioneren of de samenstelling van de ‘Raad van de Republiek’ werden er volgens persagentschap BELGA evenwel niet gegeven.

Puigdemont gelukkig maken

Carlos Carrizosa, fractieleider van Ciudadanos (unionisten) in het Catalaans parlement, kan het nieuwe initiatief allerminst smaken. “Het is een nepinstelling, vuurwerk om de indruk te wekken dat ze een republiek creëren”, reageert hij volgens BELGA. Daarnaast ziet de partij er een poging in om democratische instituties te vervangen. De socialisten daarentegen zijn van mening de ‘Raad van de Republiek’ alleen werd opgericht om Puigdemont gelukkig te maken.