Australië volgt mogelijk de Verenigde Staten, door de ambassade van het land in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Dat een Australische premier zelfs maar spreekt over de mogelijkheid van een verhuis, zal in Israël gezien worden als een grote overwinning.

De nieuwe Australische premier Scott Morrison zegt dat hij openstaat voor een verhuis van de Australische ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem, in navolging van de eerdere beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump.

Overwinning voor Israël

Volgens Morrison heeft de huidige status-quo in Israëlisch-Palestijnse relaties geen vooruitgang geboekt. “De orthodoxie [in dit debat] die zegt dat kwesties als de […] hoofdstad taboe zijn. Ik denk dat we dat moeten uitdagen”, zegt Morrison. “Wij zijn toegewijd aan een tweestatenoplossing, maar eerlijk gezegd is het niet zo goed gegaan. Er is niet veel vooruitgang geboekt. En je kan niet hetzelfde blijven doen en andere resultaten verwachten.”

Sinds Trump de Amerikaanse ambassade verhuisde heeft Israël geprobeerd om andere landen te overtuigen om hetzelfde te doen. Tot nu toe is enkel Guatemala daarop ingegaan. Dat een Australische premier zelfs maar spreekt over de mogelijkheid van een verhuis, zal in Israël gezien worden als een grote overwinning. De kwestie ligt internationaal nog steeds erg gevoelig. De huidige internationale consensus stelt dat Jeruzalem zowel de hoofdstad van de Israëli’s als van de Palestijnen hoort te zijn.