Als antwoord op Bart De Wevers (N-VA) oproep tot verzoening, legt Groen hem het vuur aan de schenen. Maandag zal de partij twee symbooldossiers op de agenda zetten tijdens de Antwerpse gemeenteraad: de autoluwe binnenstad en de wachtlijsten van de sociale woningen. Dat meldt De Morgen. De partij van Wouter Van Besien wil zien of De Wever het meent met zijn toenadering.

“Aan het einde van de campagne bleek dat elke partij gewonnen was voor de invoering van een autoluwe binnenstad”, verklaart Van Besien. “[…] Dat iedereen maar eens zijn handtekening zet onder de belofte dat Antwerpen een autoluwe binnenstad krijgt […].” Van Besien wil ook sleutelen aan de regeling voor de sociale woningen: “Het huidige stadsbestuur heeft nooit willen raken aan het plafond van 9 procent sociale woningen in Antwerpen. Dat terwijl er 20.000 mensen wachten op een sociale woning.” Hij hoopt op een “eerlijk debat” maandag tijdens de gemeenteraad.

Verzoening met links

De strategie van Groen komt als antwoord op de de uitspraken die De Wever deed naar afloop van de gemeenteraadsverkiezingen van het afgelopen weekeinde. Toen maakte De Wever bekend dat als hij kon, hij liever met een stevige meerderheid zou besturen. Hoewel N-VA hetzelfde aantal zetels haalde, houdt het centrumrechtse bestuur van de vorige bestuursperiode nog maar één extra zetel over. Dit komt door het verlies van CD&V, dat met hun boegbeeld Kris Peeters van 5 naar 3 zetels ging.

In het VTM-programma ‘Jambers in de politiek’, dat De Wever volgde op verkiezingsdag in zijn ‘war room’, verklaarde de N-VA-voorzitter de “constante oorlog tegen links” moe te zijn en vond hij dat de partij die polarisering in feite zou moeten “overstijgen”“Ik wil een afspiegeling van het kiesresultaat. Een stad als Antwerpen, met de haven, is te groot om met zo’n nipte coalitie te besturen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Verschillende Groen-prominenten staan echter zeer twijfelachtig ten opzichte van de “grote verzoening” van De Wever. Kristof Calvo gelooft hem niet en noemt hem een “geweldige acteur”. Ook Meyrem Almaci ziet niet in hoe dat kan werken. Elke Decruynaere (tweede plaats op de Gentse kartellijst) sprak vrijdag al van “gewoon [een] strategie die als golfbreker voor [de] groene golf moet dienen”. Het zou een poging zijn om druk te zetten op coalitiepartners CD&V en Open-Vld.

Als dat inderdaad de strategie is van de N-VA-partijvoorzitter, lijkt deze te werken, althans wat de christendemocraten betreft. Toen Kris Peeters begin deze week op gesprek ging bij de N-VA-topman, was zijn “vel” nog “zeer duur en zeer kostbaar”. Ondertussen heeft CD&V echter bij monde van voorzitter Wouter Beke al laten weten dat ze er zeker niet afkerig tegenover staan om de huidige centrumrechtse coalitie verder te zetten. Beke haalde allerlei voorbeelden van krappe meerderheden aan om aan te tonen dat het zeker niet onmogelijk is om met CD&V verder te besturen.

Kiezersbedrog?

Het nieuwe uitgangspunt van De Wever is een bocht van vrijwel 180 graden ten opzichte van de N-VA-positie voor de verkiezingen. Tijdens de kiescampagne zei De Wever nog letterlijk: “Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt met Groen te besturen”. Ook Van Besien wees een coalitie met de N-VA toen al resoluut af. Ter rechterzijde is men hoegenaamd niet te spreken van De Wevers “linkse bocht”. Filip Dewinter (Vlaams Belang) liet aan Gazet van Antwerpen weten deze ommekeer te beschouwen als “kiezersbedrog van het ergste soort”.

(Lees verder onder de tweet.)

Vlaams Belang trok zelf naar De Wever met voorstellen om een rechtse coalitie te ondersteunen, maar daar lijkt De Wever niet op in te willen gaan. “Je moet volslagen gek zijn om in de grootste stad en de belangrijkste economische motor van Vlaanderen te besturen met gedoogsteun van extreemrechts. Ze koppelen er trouwens de voorwaarde van een immigratiestop aan vast, waar geen wettelijke basis voor is”, aldus De Wever in het kopstukkendebat op maandag.