Hoewel de N-VA in Antwerpen licht verliest (- 1,8 procent), geeft burgemeester Bart De Wever alle andere partijen het nakijken. Zo scoort de N-VA nog altijd boven de 35 procent. Eerste achtervolger Groen (+ 10 procent) moet tevreden zijn met 18,4 procent van de stemmen. Na de lijst van Wouter Van Besien volgt de sp.a van Jinnih Beels (11,6 procent), het Vlaams Belang van Filip Dewinter (10,6 procent) en de PVDA van Peter Mertens (8,9 procent). CD&V (6,9 procent) en Open Vld (5,7 procent) vervolledigen het lijstje.

De vraag lijkt hoe langer hoe meer niet te zijn óf De Wever een meerderheid kan gaan maken maar met wie hij dat gaat doet. Zoals de kaarten er nu liggen beschikt N-VA immers over 23 van de 55 Antwerpse zetels. Voeg hier de drie zetels van CD&V en de twee zetels van Open Vld aan toe en een nieuwe Zweedse coalitie staat in de steigers. Er zijn echter ook andere scenario’s mogelijk. Hoewel het niet al te waarschijnlijk is, kan De Wever ook voor de sp.a (6 zetels) opteren. Groen (11 zetels) en Vlaams Belang (6 zetels) zijn theoretisch ook mogelijk maar politiek niet realistisch. Zo sloot Groen-lijsttrekker Van Besien de N-VA uit en wil die partij op haar beurt niet met het Vlaams Belang besturen.

Voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gaat het echter niet alleen over Antwerpen maar ook over andere gemeenten. “Vlaams Belang is back, dat is de boodschap vandaag”, stelt hij tegenover VTM NIEUWS. “Ik reik daarom ook de hand naar Bart De Wever en roep hem op: werk samen met ons, want dat is wat de kiezer wil.”

Beels en Peeters niet tevreden

Peeters heeft naar eigen zeggen hard gevochten voor het huidige resultaat. “Het kon altijd meer zijn maar het is zeker niet minder”, citeert De Standaard hem. Zijn ambitie om burgemeester te worden heeft hij evenwel opgeborgen. “Met dit resultaat is dat wat irrealistisch”, klinkt het. Ook deed Peeters nog geen uitspraak over of hij in de huidige coalitie blijft. “De vraag is in welke coalitie”, stelt de CD&V-lijsttrekker. De christendemocraat gaat ervan uit dat De Wever aan zet is.

Sp.a-lijsttrekker Beels reageerde volgens VRT NWS ingetogen op de verkiezingsuitslag. “We kwamen van heel ver. We hebben bergop gevochten, alles gegeven. Maar het resultaat is niet wat we gehoopt hadden”, stelde ze volgens de openbare omroep. “De Antwerpenaar ziet het misschien nog niet, maar ik zie het wel. We zijn een fantastisch team, we hebben geweldig campagne gevoerd. Ik onthou alleen de positieve dingen, en daar moeten we ons aan optrekken. We hebben een nieuwe adem gevonden, de eerste stenen gelegd van een nieuw verhaal.”