De spoorlijn tussen Mechelen en Sint-Niklaas wordt ook wel de gevaarlijkste spoorlijn voor treinbegeleiders en veiligheidspersoneel genoemd. Dat blijkt uit een intern NMBS-document dat La Dernière Heure kon inkijken. Allochtone jongeren teisteren de route en de nabijgelegen stations, zo getuigen buurtbewoners aan Het Nieuwsblad.

Volgens een intern NMBS-document is de spoorlijn Mechelen-Sint-Niklaas één van de gevaarlijkste routes voor treinbegeleiders en veiligheidspersoneel. Het Nieuwsblad was benieuwd naar de oorzaken daarvan en trok op onderzoek.

“Allochtone jongeren”

“Op de trein heb ik nog geen agressie meegemaakt, maar in het station van Willebroek is het de situatie al langer erg. Allochtone jongeren hangen er rond, vallen mensen lastig, bespuwen hen. Ik mag van mijn moeder ’s avonds niet alleen in de stationsbuurt komen”, zo getuigt de 19-jarige Robbe die in Willebroek woont aan Het Nieuwsblad.

Ook een andere pendelaar heeft het over de overlast in en rond de stations. “Eigenlijk neem ik nooit de trein. Ik woon wel in de buurt van het station. Niet min daar, veel overlast door jongeren die met drugs bezig zijn”, vertelt een dame.

(Lees verder onder de tweet.)

Fysieke agressie

Treinconducteurs worden inderdaad alsmaar vaker slachtoffer van verbaal en fysiek geweld,  met alleen dit semester al 1.229 ziektedagen tot gevolg. “Zelf heb ik nog geen probleem met reizigers gehad, want ik werk meestal vroeg”, getuigt een controleur. “Maar ik heb wel weet van twee, drie recente gevallen van fysieke agressie tegenover collega’s. Zeker Willebroek staat bekend als een hotspot.”

“Hier in Sint-Niklaas is de nieuwste trend om de brandblussers op de parkeerplaats leeg te spuiten. Maar soms wordt er ook van alles gegooid richting perron. ’s Avonds let ik op dat ik niet alleen rondloop, zeker als ik een uniform draag. Het gebeurt ook dat een compleet rijtuig wordt gevandaliseerd. Er zijn jongeren die uit verveling van station naar station pendelen.”