In Aalst zijn twee rivaliserende allochtone jeugdbendes vrijdagavond met elkaar op de vuist gegaan. Een groep jongeren van Afrikaanse origine was speciaal van Denderleeuw naar Aalst afgezakt om te vechten. De inwoners van Aalst en naburige gemeentes zijn de overlast van allochtone bendes beu en eisen maatregelen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Vrijdagavond omstreeks 22u kreeg de politie van Aalst een oproep van een grote vechtpartij nabij een lokaal voetbalpleintje. Het gaat om twee rivaliserende jeugdbendes van buitenlandse origine die er hadden afgesproken om met elkaar op de vuist te gaan. Eén van de bendes is afkomstig uit buurgemeente Denderleeuw en had even voordien de trein genomen naar Aalst.

Afrikanen vs Turken

“De politie van Denderleeuw probeerde hen tegen te houden, maar het lukte de heethoofden toch om de trein naar Aalst te nemen”, vertelt burgemeester van Aalst Christoph D’Haese (N-VA) aan Het Nieuwsblad. “Het gaat om een dertigtal personen van voornamelijk Afrikaanse origine die vanuit Denderleeuw naar Aalst kwamen om amok te zoeken met een groep Turken.”

Enkele vechtersbazen konden gearresteerd worden door de politie. “Er konden vrijdagavond verschillende personen worden geïdentificeerd en er werden processen-verbaal opgesteld. De zaak wordt onderzocht”, aldus D’Haese. “Er zal een verhoogde waakzaamheid zijn aan het station en Hertshage, doch de problemen van gisteren zijn ongewild geïmporteerd vanuit Denderleeuw en vragen om een harde aanpak.” 

Bewoners van steden Aalst en Denderleeuw zijn vragende partij voor een harde aanpak van de problemen, die alsmaar erger lijken te worden. “In de namiddag was ook al een vechtpartij”, getuigt een buurtbewoner. “Wanneer neemt men eens echte maatregelen op het stadhuis?”

Allochtone overlast

De buurtbewoners zijn de onveilige situatie in Aalst en omliggende gemeentes in de Denderstreek na een opeenstapeling van incidenten grondig beu. Enkele weken geleden zorgden tientallen jongeren van vreemde origine voor de zoveelste keer in korte tijd voor amok door ‘s nachts op geparkeerde wagens te springen. Daarnaast braken ze ook autospiegels af en lieten ze een spoor van vernieling achter in de straat.

(Lees verder onder het bericht.)

Allochtone jongeren springen op auto’s in Aalst

“De overlast is niet meer leuk en wij weten gewoon niet meer wat er tegen gedaan kan worden”, zo getuigen verschillende buurtbewoners ten einde raad aan Het Laatste Nieuws. Na 20u durven sommige Aalstenaars niet langer buiten komen vanwege de toenemende criminaliteit in de stad. “Misschien kan het helpen als hier een camera geplaatst wordt, maar er moet iets gebeuren”, klinkt het.

Ook in buurgemeente Dendermonde, bij Denderleeuw, kreeg men in het verleden al meermaals te maken met allochtone criminaliteit. Vorige maand gingen tientallen jongeren van Afrikaanse origine met elkaar op de vuist na een concert om het einde van de schoolvakantie te vieren. Net als in Aalst ging het om het zoveelste incident in korte tijd.

Vlaams Belang en N-VA sterk in beide gemeenten

Toevallig of niet, zowel in Aalst als Denderleeuw boekte Vlaams Belang een monsterscore bij de recente gemeenteraadsverkiezingen. In Denderleeuw is Vlaams Belang met ruim 26% – een toename van maar liefst 13,5% – nu zelfs de grootste partij. In buurgemeente Aalst is N-VA met zo’n 33% de grootste. Samen met de 17,3% van Vlaams Belang halen ze een meerderheid.