Ook de relatief kleine stad Ieper krijgt vandaag te maken met grootstedelijke problemen. Sinds enkele maanden is een bende van Afghaanse jonge dieven actief in de stad. Ze bestelen vooral winkels. De politie pakt geregeld bendeleden op, maar de feiten die de Afghanen ten laste worden gelegd zijn te miniem om de boeven opgesloten te houden. Dat rapporteert Het Laatste Nieuws.

Ook in Ieper ondervindt de lokale middenstand dat de asielcrisis nog niet voorbij is. Kledingzaak K-Charo in de Diksmuidestraat is al meermaals geviseerd door een bende van Afghaanse dieven. Afgelopen vrijdag bezochten de dieven opnieuw de winkel. “Woensdag waren ze hier ook al geweest”, zegt zaakvoerder Karolien Remy (46) in Het Laatste Nieuws. “We geloofden onze ogen niet toen ze hier weer binnenstapten. Twee van hen droegen kledingstukken die ze twee dagen eerder in onze winkel hadden gestolen. Van brutaliteit gesproken.”

Zaakvoerder uit Ieper: “De onderzoeksrechter weigert hen aan te houden omdat de aangemelde feiten niet zwaar genoeg wegen”

De politie treedt wel op tegen de boeven, maar kan weinig doortastend handelen gezien de juridische restricties. “Men raadde me aan om direct alarm te slaan, mochten de daders opnieuw bij ons binnenlopen. Vrijdag grepen we dan ook onmiddellijk de telefoon”, vertelt Remy verder. De politie was al snel ter plaatse. “We moesten onze deuren sluiten zodat geen van de drie kon ontsnappen. De verdachten leken allerminst onder de indruk. In een kleedhokje hadden ze al een voorraad klaargelegd om mee te nemen, onder meer vier jeansbroeken. De politie deed hen de boeien om vooraleer ze naar het commissariaat werden overgebracht voor verhoor.”

Maar de verdachten mochten na hun verhoor al direct weer beschikken. “Wraakroepend is dat”, zo citeert Het Laatste Nieuws Remy nog. “De onderzoeksrechter weigert hen aan te houden omdat de aangemelde feiten niet zwaar genoeg wegen. Daarom is het belangrijk dat elke diefstal gemeld wordt bij de politie. Alleen op die manier kan een einde gemaakt worden aan dit soort misdrijven. Die gasten wanen zich immers onaantastbaar en hebben niks te verliezen.”

De bende plaagt immers ook andere handelszaken in het Ieperse. In een telecomzaak werd zo een iPhone gestolen, maar die uitbater deed geen aangifte bij de politie. Het is ook niet eenvoudig om alles in het oog te houden, zo blijkt. “Meestal komen ze in kleine groepjes, maar enkele zaterdagen na een kwamen ze met 10 tot zelfs 15 man. Ze verspreiden zich in de winkel, blijven rondhangen – soms zelfs tot twee uur lang – en gaan dan weer weg. Als ze met zovelen zijn, kunnen we hen onmogelijk allemaal continu in het oog houden”, illustreert Remy ten slotte nog in Het Laatste Nieuws. De ‘goeie klanten’ vergen immers evenzeer aandacht. “Dat weet de groep ook en daar profiteren ze van.”