In Brussel werden er nog nooit zo veel benoemingen van Brussels gemeentepersoneel geschorst omwille van een schending van de taalwetgeving, dat blijkt uit een rapport van Brussels vice-gouverneur Jozef Ostyn (oud-kabinetschef van CD&V-politica Brigitte Grouwels). Toen Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) daar dinsdag in het Brussels parlement over werd geïnterpelleerd omschreef hij de taalwetgeving als “compleet achterhaald”. “Dit is ronduit een schande!”, reageerde Brussels N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene.

Vervoort werd gisteren het vuur aan de schenen gelegd door Dominiek Lootens (Vlaams Belang), Paul Delva (CD&V) en Liesbet Dhaene. De reden? Het taalrapport legde een nieuw dieptepunt aan schorsingen omwille van een schending van de taalwetgeving bloot. Zo stelde Lootens dat 73,17 procent van de benoemingen binnen de Brusselse gemeenten in strijd was met de taalwetgeving. Vijf jaar eerder was dit nog ‘maar’ in 58,11 procent van de gevallen. Bij de OCMW’s valt eenzelfde tendens waar te nemen. Terwijl in 2017 94,4 procent van de benoemingen niet conform te taalwetgeving verliep, betrof dit vijf jaar geleden nog ‘maar’ 80 procent van de benoemingen.

ADVERTENTIE