In Molenbeek heeft een groep van ongeveer 90 illegalen een leegstaand gebouw gekraakt en bezet. Het gaat om het collectief ‘La Voix des sans-papiers’ dat in illegalen helpt gebouwen te kraken. In het verleden werd bijvoorbeeld ook al een hotel in het centrum van de stad Brussel bezet. Ze hopen geregulariseerd te worden. Dat meldt Belga.

La Voix des sans-papiers is een collectief dat bijstand verleent aan illegalen en hen probeert te laten regulariseren. Het gaat veelal om uitgeprocedeerde asielzoekers uit onder meer Gambia, Ivoorkust, Kameroen en Ghana. In het verleden kraakten ze al verschillende panden, waaronder het Hotel Astrid in het centrum van de stad Brussel.

“Recht op huisvesting”

Tot voor kort verbleven de illegalen in een internaat in de Brusselse gemeente Vorst. Ze blijven telkens hardnekkig zo lang mogelijk in het gekraakte pand, ondanks meerdere ontruimingsbevelen. Nu gingen ze toch op zoek naar een nieuwe woonst, die ze vonden in Molenbeek. Het is intussen de tiende keer dat de groep moet verhuizen.

“Sinds maart verbleef dit 90-tal mannen, vrouwen en kinderen, die een regularisering vragen, in een vroeger internaat van de gemeente Vorst. Om het contract met de Federatie Wallonië-Brussel (de eigenaar van het gebouw) na te leven, moeten ze vertrekken nu de winter voor de deur staat”, stelt La Voix des sans-papiers in een boodschap op Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

“Artikel 21 van de Belgische grondwet erkent het recht op huisvesting. Toch hebben de overheden geen enkele voorstel voor een ander onderkomen gedaan. We zijn dus genoodzaakt een leegstaand gebouw te bezetten en zelf het recht op huisvesting toe te passen. Voor ons zijn er geen andere oplossingen om de straat en de wintertemperaturen te vermijden”, aldus een woordvoerder van het collectief aan Belga.

De illegalen proberen en hopen geregulariseerd te worden zodat ze permanent in België kunnen blijven.

ADVERTENTIE