De federale gerechtelijke politie heeft een Afrikaanse mensensmokkelaarsbende kunnen oprollen. Dit na het uitvoeren van 8 verschillende huiszoekingen in Oostende, Antwerpen en Mol. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Zes verdachten, allemaal afkomstig uit Eritrea of Ethiopië, zitten in voorhechtenis.

De politie kwam een bende mensensmokkelaars op het spoor in december vorig jaar. Dit na een ernstig incident in West-Vlaanderen. Enkele illegale transitmigranten waren uit een vrachtwagen gesprongen op de A11, ter hoogte van Brugge. Eén van de betrokken transitmigranten liep toen ernstige verwondingen op.

“Mensensmokkelaars allen afkomstig uit Ethiopië en Eritrea”

”Er werd verder onderzoek gevoerd en de recherche kwam de mensensmokkelorganisatie op het spoor”, zo licht procureur Frank Demeester Het Laatste Nieuws in. “Die opereerde op verscheidene plaatsen in Vlaanderen, zoals Jabbeke, Wetteren, Antwerpen, Brussel en in Wallonië.” Afgelopen maandagochtend werden de huiszoekingen uitgevoerd. Dinsdag werden de zes arrestanten reeds voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

”De mensensmokkelaars zijn zelf ook allen afkomstig uit Ethiopië en Eritrea”, aldus nog Demeester. Vrijdag zullen de zes voor de raadkamer gebracht worden. Daar zal beslist worden of ze langer in voorhechtenis blijven in afwachting van het verder onderzoek en proces. Als de raadkamer echter beslist dat geen voorhechtenis nodig is, valt het te betwijfelen of de verdachten in het land zullen blijven.

Eerder deze maand voerde de politie nog verschillende huiszoekingen uit in het kader van een groot onderzoek naar een Soedanese mensensmokkelbende. Negen verdachten werden toen aangehouden. Opvallend: het parket communiceerde omtrent dat onderzoek als volgt: “De smokkelaars zouden beroep doen op burgers waarvan vermoed wordt dat ze met kennis van zaken onmisbare hulp verleenden voor de uitvoering van smokkel. Deze hulp zou hoofdzakelijk in logement en transport bestaan van onder meer de vermeende mensensmokkelaars.” In en rond het Brusselse Maximiliaanpark zijn een aantal linkse ngo’s actief die transitmigranten hulp en onderdak aanbieden.