De Zweedse reclamewaakhond RO heeft geoordeeld dat de meme ‘afgeleid vriendje’ seksistisch is. De Zweedse internetprovider Bahnhof gebruikte de afbeelding in een vacatureadvertentie.

De meme is gebaseerd op een stockfoto van een man die zich afwendt van zijn ontzette vriendin om naar een aantrekkelijke vrouw te kijken. De Zweedse internetprovider Bahnhof gebruikte de foto in een vacatureadvertentie. In hun versie wendde het vriendje zich af van “uw huidige werkplek” om naar Bahnhof te staren.

“Vrouwen verwisselbare objecten”

De Zweedse reclamewaakhond RO oordeelt nu dat het gebruik van de meme “genderdiscriminerend” is, door vrouwen voor te stellen als “inwisselbaar” en als “seksobjecten” en door “een stereotiep beeld van mannen die vrouwen als inwisselbaar beschouwen” te hanteren. “Het portretteert vrouwen als verwisselbare objecten, en dat alleen hun uiterlijk interessant is“, schrijft de ombudsman.

“Volgens de commissie wordt de objectivering versterkt door het feit dat vrouwen worden aangewezen als vertegenwoordigers van de werkplek, terwijl de man, als ontvanger van de advertentie, als individu wordt aangeduid”, klinkt het verder.

Volgens sommige van de betrokken beoordelaars presenteerde de advertentie ook “vernederende” stereotiepe opvattingen van zowel vrouwen als mannen. “Het geeft de indruk dat mannen vrouwelijke partners op dezelfde manier van baan kunnen veranderen. Een kennisgever wees erop dat Bahnhof vrouwelijke sollicitanten kan afschrikken met de advertentie”, aldus RO.

“Oude en versleten meme”

Volgens Bahnhof was de enige bedoeling van advertentie “aan te tonen dat Bahnhof een aantrekkelijke werkgever is en dat degenen die een iets minder goede werkgever hebben geïnteresseerd zouden kunnen zijn in ons”.

“Iedereen die het internet en de memecultuur volgt, weet hoe de meme wordt gebruikt en geïnterpreteerd. Of iemand een man, vrouw of neutraal geslacht is, is in deze context vaak irrelevant. Wij zijn een internetbedrijf en zijn hierin vertrouwd, net als degenen die bij ons op zoek zijn naar een baan, dus hebben we ons tot die doelgroep gewend”, schrijven hoofd van communicatie Anya Alenberg en CEO Jon Karlung“Als we voor iets gestraft moeten worden, is het voor het gebruik van een oude en versleten meme.”