De sociaaldemocratische Zweedse premier Stefan Löfven (S) heeft een vertrouwensstemming in het Zweedse parlement verloren. Dit betekent dat de rechtsliberale Ulf Kristersson (M) nu aan zet is om een regering te vormen. Dat lijkt een moeilijke klus te worden. Kristersson zal mogelijk op gedoogsteun van de rechtsnationalistische Zweden-Democraten (SD) aangewezen zijn.

Na de Zweedse parlementsverkiezingen van 9 september wist het linkse noch het centrumrechtse blok een meerderheid in de Zweedse Rijksdag te behalen. Het linkse blok van de sociaaldemocratische premier Stefan Löfven (S) behaalde 144 zetels, één meer dan de centrumrechtse Alliantie. De rechtsnationalistische Zweden-Democraten (SD) groeiden sterk en behaalden 62 zetels.

(Lees verder onder de tweet.)

Kristersson aan zet

Premier Löfven verloor vandaag een vertrouwensstemming in de Rijksdag en zal aftreden. De SD stemde ook tegen Löfven. Men verwacht nu dat Ulf Kristersson, partijleider van de rechtsliberale Moderaterna (M) – de grootste partij van de Alliantie, een nieuwe regering zal proberen te vormen. Daarvoor heeft Kristersson wel de steun nodig van de SD of van links.

De sociaaldemocraten hebben al uitgesloten dat ze een Alliantie-regering zullen steunen. Ook ligt er vooralsnog een cordon sanitaire rond de SD. SD-leider Jimmie Åkesson heeft ook vandaag herhaald dat zijn partij geen parlementaire steun zou leveren aan een regering zonder inspraak over immigratie, gezondheidszorg, pensioenen en misdaadbeleid. “Als Ulf Kristersson premier wil worden, kan dat alleen met mijn hulp”, zegt Åkesson.

Meerderheid M-verkozen voorstander samenwerking met SD

Ondanks het cordon sanitaire bleek uit een rondvraag door de Zweedse krant Expressen dat een meerderheid van de verkozenen van de rechtsliberale Moderaterna (M) voorstander is van gesprekken met de Zweden-Democraten (SD). Kristersson zal nu vier pogingen kunnen ondernemen om een nieuwe regering te vormen. Als hem dat niet lukt, volgen er binnen drie maanden opnieuw verkiezingen. Löfven zal een overgangsregering leiden tot een nieuwe regering gevormd wordt.