Volgens een eerste exitpoll van de Zweedse openbare omroep zou de migratiekritische partij ‘Zweden Democraten’ veel terrein winnen bij de huidige parlementsverkiezingen. Zo springt de partij van Jimmie Akesson van 6,3 procent bij de vorige verkiezingen naar 19,2 procent. Wel blijft de sociaaldemocratische partij van huidig premier Stefan Löfven de grootste.

Bij de huidige Zweedse parlementsverkiezingen was het niet de vraag of de ‘Zweden Democraten’ de verkiezingen zouden winnen, maar hoe groot hun winst zou zijn. Deze blijkt – althans volgens de eerste exitpolls – omvangrijk. Zo groeit de partij van 6,3 procent naar 19,2 procent. Bij de Sociaal-Democraten valt het tegenovergestelde waar te nemen. Zo laat de partij van premier Löfven een verlies van 4,8 procent optekenen. Wel blijven de Sociaal-Democraten de grootste politieke formatie in het Zweedse parlement.

De liberaal-conservatieve ‘Moderaten’-partij eindigt met 17,8 procent net achter de ‘Zweden Democraten’ op de derde plaats. Op de vierde plaats zou met 9 procent de radicaal-linkse Vänsterpartiet komen, daarna volgen de sociaal-liberale Centrumpartij (8,9 procent) en de christendemocraten (7,4 procent). De Liberalen (5,5 procent) en de Milieupartij (4,2 procent) zijn de hekkensluiters.

Regeringsdeelname?