Lichte paniek in de federale regering. Niemand lijkt nog uit te sluiten dat ‘het licht uitgaat in november’. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) moet na eerdere inspanningen op zoek gaan naar nog megawatt, het equivalent van de capaciteit van één kerncentrale. Engie-Electrabel biedt het gebruik aan van haar buitenlandse thermische centrales. “Maar niemand kan garanderen dat het afschakelplan niet geactiveerd moet worden”, zo citeert Het Laatste Nieuws minister Marghem. België voert immers nu al heel veel energie in.

“In vier dagen tijd ben ik erin geslaagd 750 megawatt te vinden. Het is nog niet voldoende, maar ik blijf vechten voor elke megawatt.” Dat vertelde minister Marghem gisteren in het parlement. Het moest duidelijk zijn dat de minister haar tanden heeft laten zien ten aanzien van Engie-Electrabel. Sinds die uithaal heeft de uitbater van onze (in)inactieve kerncentrales aangeboden om de gascentrale te Vilvoorde te huren, de eigen gascentrales op volle toeren te laten draaien, dieselgeneratoren voor te bereiden en beter consumptie op aanbod te laten afstemmen.

Nog 1.000 megawatt te gaan om afschakelplan te vermijden

Maar deze maatregelen zullen onvoldoende zijn. Een rapport van netwerkbeheerder Elia maakte duidelijk dat omdat 6 van de 7 Belgische kerncentrales inactief zullen zijn in november er 1.700 megawatt capaciteit te kort zal zijn. Dit betekent dat het afschakelplan zal worden ingezet. Gezien de 750 megawatt die al is gevonden, moet dus nog een kleine 1.000 megawatt gevonden worden om dit te vermijden.

Marghem wil nu druk zetten op Electrabel om de onderhoudsroutines van de kerncentrales te veranderen. Het zijn deze routines die ervoor zorgen dat er in november maar één nucleaire centrale actief zal zijn. Tihange 1 gaat bijvoorbeeld op 20 oktober dicht en dit voor 40 dagen. Electrabel geeft echter aan dat de onderhoudsroutines technisch erg moeilijk zijn om te wijzigen.

Engie-Electrabel biedt wel aan om de meerdere thermische centrales in de buurlanden op maximale capaciteit te laten draaien. Daar is evenwel een belangrijk probleem mee. België heeft nu al nagenoeg de grens van haar invoercapaciteit bereikt – één van de redenen waarom energie duurder is in België. Daarom wuift de minister niet langer de mogelijkheid weg dat het afschakelplan wordt geactiveerd in november. Eerder deed de minister dat wel. Marghem verwacht tegen vrijdag nieuwe oplossingen van Electrabel.