Vandaag kwam de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) op bezoek in Antwerpen. De rechts-nationalistische Nederlander moet Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter helpen om de 24.000 Antwerpse Nederlanders te verleiden bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat probeerde Wilders volgens De Morgen ook te doen. “Het Vlaams Belang is de enige partij die het lef heeft het beestje bij naam te noemen”, speechte hij voor een honderdtal Vlaams Belang-militanten aan het Koninklijk Museum van Schone Kunsten. 

Sinds 2004 kunnen Nederlanders – net zoals alle andere EU-burgers die in België wonen – stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. In Antwerpen, waar zo’n 24.000 Nederlanders wonen, hoopt Dewinter hen – met de komst van Geert Wilders – te kunnen aanspreken. “Wilders is dé belangrijkste politicus van Nederland. Met zijn komst richten we ons speciaal naar zijn landgenoten die aan de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen kunnen deelnemen”, liet de Vlaams Belang-lijsttrekker eerder optekenen in Het Nieuwsblad.

Inhoudelijk stelde Wilders dat islam en vrijheid niet samengaan. Voor zowel de PVV-politicus als Dewinter is het verzet tegen de islam prioritair. “Wij provoceren niet, de islam provoceert”, stelde de Vlaams Belang-lijsttrekker. “Ze provoceren met elke bijkomende moskee, elke hoofddoek in onze stad.” Antwerpen moet daarnaast volgens Dewinter meer naar het noorden kijken. “Antwerpen moet de meest zuidelijke stad van de Nederlanden zijn, niet de meest noordelijke van de Islam”, klonk het.

Wilders stipte volgens Het Nieuwsblad dan weer aan dat “onze regeringsleiders […] mee verantwoordelijk [zijn] voor de aanslagen in Europa”. “De Europese leiders kiezen nooit voor hun eigen volk, maar voor zichzelf en voor gelukszoekers en migranten. Onze eigen mensen worden omgekeerd gediscrimineerd”, klonk het.

Draconische beveiligingsmaatregelen

Het bezoek van Wilders aan Antwerpen ging gebukt onder draconische veiligheidsmaatregelen. Zo was de eerste halte van het bezoek, de Vogeltjesmarkt, volledig omheind door een veiligheidscordon. Aan de ingang ervan werd iedereen door de aanwezige veiligheidsdiensten gecontroleerd. Wilders kwam daarnaast aan in een gepantserde wagen.

Op de Frankrijklei, een andere halte van Wilders, was eveneens een grote politiemacht aanwezig. De politie pakte volgens De Morgen zelfs een fotograaf van persagentschap Belga op nadat hij zich – althans volgens de ordediensten – te opdringerig gedroeg.